Кормораните са рибоядни.  Те са се разпространили бързо в много европейски страни - и причиняват огромни щети.  Снимка: Blinker / O. Portrait

Кормораните са рибоядни. Те са се разпространили бързо в много европейски страни - и причиняват огромни щети.

Хранителният натиск от кормораните също причинява огромни щети в Унгария. Сега рибоядните алчни птици не трябва да бъдат унищожени. Но да се намалят птиците до поносимо ниво, това е дълъг път.

Кормораните изяждат 4000 тона риба в Унгария

Според Ференц Левай, член на борда на Унгарските асоциации за аквакултура и риболов, кормораните унищожават почти 4000 тона риба в Унгария всяка година. Ефективното им намаляване обаче е почти невъзможно. Рибното управление на езерото Балатон е получило разрешение да намали броя на големите корморани по цялата брегова линия на езерото , съобщи компанията на началната си страница. През миналата година риболовците са отстреляли 1808 корморана.

Дори асоциация за опазване на природата в Унгария приветства избиването на кормораните

Дори говорителят на Унгарската асоциация по орнитология и опазване на природата Золтан Орбан приветства тази мярка. Всъщност има твърде много птици, които идват от чужбина и ядат огромни количества риба. Повечето от птиците идват от Северна Европа и европейската част на Русия. Феноменът е следствие и от изменението на климата.

„Допреди 30 години водите ни замръзваха рано. През втората половина на декември хвърлящите хайвер риби бяха в безопасност под ледена покривка, кормораните трябваше да продължат. Когато през зимата почти не замръзва, черните птици остават тук. Но когато идват в стотици хиляди, създават проблеми“, обяснява Орбан. Поради високото ниво на щети кормораните могат да бъдат ловувани и в природните резервати на Унгария (Натура 2000) след одобрение.

Птиците ловуват на ята

Въпреки това, кормораните не са толкова лесни за намаляване. Ако няколко роднини са били убити, птиците стават изключително предпазливи и разпознават ловеца отдалеч. Кормораните ядат на рояци. Никоя риба в сладки води не е застрахована от тях, защото се гмуркат до 50 метра дълбочина. Попадат като вълци в стадо овце.

Милион форинта за решението

Унгария произвежда 13 000 до 15 000 тона годна за консумация риба годишно, рибарите ловят около 3 500 до 4 500 тона. Приблизителните щети, причинени от корморана, са около 4000 тона, голяма част от които са уловени в Дунав, Тиса и Балатон, т.е. води, стопанисвани от риболовните асоциации.

Lévai обяснява: „Няма начин за ефективно, ефикасно и законно намаляване на птицата. Ще платя 1 милион HUF на всеки, който ми каже как да се боря ефективно с кормораните в дългосрочен план.“ (Равностойността на около 2500 евро.) И той продължава: „Екосистемата се нуждае от запас от всички животински видове, но хората трябва да справяне с готовите излишъци."

Подобни проблеми има и в България. В топли зими като тази кормораните върлуват и по реките и по язовирите и нанасят щети не по-малки от тези в Унгария, но тук отстрела им не е разрешен...