В някои води на Европа може да се види сом да дебне гълъби на брега. Как се получава това необичайно поведение?

Изображение: Cucherousset J, Boulêtreau S, Azémar F, Compin A, Guillaume M, et al.

Сом изскача от водата, за да улови гълъб. Колкото повече птици са на брега, толкова по-голям е успехът на рибата.

Това са сцени, за които създателите на природни филми лагеруват край водата с часове. На брега на реката няколко гълъба седят да се къпят и да пият. Подобно на къпещите се в класическия " Челюсти " на Спилбърг , те нямат представа какво ги дебне в реката. Тогава водната повърхност експлодира, огромна уста се отваря и поглъща една от птиците. Хищната риба изчезва с плячката в по-дълбоки води - и брегът е празен. Може ли това да бъде? Има ли сомове, които умишлено дебнат гълъби?

Сомът във френския тарн яде гълъби

Записите са от лятото преди десет години. По това време Фредерик Сантул, изследовател от университета в Тулуза, получава обаждане от град Алби в Южна Франция. Един от риболовците, с които работи, съобщи за изненадващо поведение при лов. „Нещо странно се случва тук, в Алби“, се казва, че тогава е казал риболовецът . — Някои сомове дебнат гълъби от засада.

Бреговете на река Тарн, която минава през града, са много плоски в големи части и се затоплят бързо. Има и няколко малки острова, където се събират птици. Сомовете дебнат там по изгрев слънце, за да ловят гълъби. Въпреки че Сантул е изучавал ловното поведение на тези риби от известно време, той беше изумен, че те също трябва да ядат птици.

Сантул прекара цялото лято в снимки на сома Алби. На записите се виждат сомове толкова близо до брега, че гърбовете им стърчат от водата. Ако гълъбите се доближат до тях, те удрят. Те хвърлят телата си далеч от водата, за да хванат птиците. Видеото стана новината тогава и все още се споделя широко днес. Но какво стои зад това поведение?

Поведение напомня на дебнещи косатки

Самият изследовател си спомня преди всичко косатките . Хвърлят се и на плажа, когато ловуват, за да стигнат до плячката си – предимно тюлени. „Невероятно е“, каза Сантул за наблюденията си. Тази маневра е още по-опасна за сомовете, отколкото за косатките. Защото докато големите хищници дишат въздух, сомовете се нуждаят от вода, за да оцелеят. „За тях е по-опасно, защото престоят твърде дълго на сушата може да ги убие.

Някои от сомовете се хвърлят на брега с половината от дължината на тялото си.  Снимка: Cucherousset J, Boulêtreau S, Azémar F, Compin A, Guillaume M, et al.

Изображение: Cucherousset J, Boulêtreau S, Azémar F, Compin A, Guillaume M, et al.

Някои от сомовете се хвърлят на брега с половината от дължината на тялото си.

През 2012 г. беше публикувано научно изследване, занимаващо се с поведението на сом при лов, в което участва Сантул. Той има подходящото име „Freshwater Killer Whales“, т.е. „сладководни косатки“ и компилира резултатите. Изследователите са регистрирали 24 случая, в които сомът е плячкал на гълъби. Понякога това е само една риба, понякога група от до девет животни. Общо 54 атаки срещу птици са извършени по време на проучването – така че не може да се каже, че това поведение е рядко.

В 40 процента от случаите рибите се хвърлят на брега с такава сила, че половината дължина на тялото им стърчи от водата. Един дори изскочи напълно от водата, но се върна неуспешно. Като цяло всяка четвърта атака е била успешна - изключително висок процент, който дори хищниците на сушата рядко постигат.

Сомовете използват мустаците си, за да проследят гълъбите

Изучавайки кадрите, изследователите отбелязват, че сомът изглежда използва своите ммустаци за да открие движенията на гълъбите. Птиците, които не се движеха, нямаха какво да се страхуват от подводните нападатели. Но колкото по-голяма е групата "жертви" на брега, толкова по-голям е успехът на хищните риби.

„Ако има само една или две птици, това е трудно за сома“, каза Сантул. „Но ако има 20 или 30 гълъба на брега, това може да бъде опасно за птиците, тъй като те се състезават за място на брега.“

Рибите се учат да ловуват заедно

В това отношение е интересна и позицията на сомовете, когато няколко ловуват заедно. „Те имат някаква стратегия“, описа поведението им Сантул. Така най-големият сом в групата идва на ред първи. Ако улови гълъб, по-млад заема неговото място. „Изглежда, че се учат на това поведение стъпка по стъпка.“

Големите риби дебнат плячката си заедно.  Те научават стратегията от по-големи конспецифици.  Снимка: Cucherousset J, Boulêtreau S, Azémar F, Compin A, Guillaume M, et al.

Изображение: Cucherousset J, Boulêtreau S, Azémar F, Compin A, Guillaume M, et al.

Големите риби дебнат плячката си заедно. Те научават стратегията от по-големи конспецифици.

Въпреки че рибите трябва да изразходват много енергия, за да запазят позицията си в течението, стратегията изглежда се отплаща. Вярно е, че в някои дни няма успех, но ако има гълъби на брега, рибата ще удари безмилостно. „Спомням си, че един и същи сом хвана три гълъба за една сутрин.

Размерът на рибите също играе роля за това дали ще участват или не в "скриването". Изследователите са наблюдавали само сомове с дължина между 90 и 180 сантиметра. По-големи екземпляри така и не се появиха на брега. Santoul предполага, че те могат да преценят риска, който означава за тях такова „напускане на водата“. Тъй като рискуват да заседнат на брега, по-големите сомове вече не преследват гълъбите.

Наблюдава се и в други води на Европа

След като френските изследователи за първи път наблюдават това поведение, имаше наблюдения и в други части на Франция, в Испания и Италия . В Източна Европа, от друга страна, откъдето първоначално идва сомът, той все още не е виждан. Изследователите подозират, че това е свързано с естеството на водата и наличието на плячка. В допълнение, това е ясен случай на опортюнистично хранително поведение. Гълъбите са особено лесна мишена за големите риби. Въпреки че са се научили да се пазят от грабливи птици, те не забелязват какво се случва под тях във водата. „Това ги прави добра цел за сом“, каза Сантул. — Поне за момента.

Източници: National Geographic , Spiegel , Field & Stream