Риболовът с клатушки вече е много популярен. Експертът по пъстърва Клаус Илмер показва какво ви трябва за риболов с клакушка и как да използвате металната стръв.

Изображение: W. Krause

Клатушките се предлагат в различни форми и цветове. Малките клатуни вече са част от стандартното оборудване на езерото за пъстърва.

Те са цветни, предлагат се в много различни форми и са една от най-успешните примамки за пъстърва. Най-малката от лъжичките е дълга само 2 см, а най-голямата е 5 см. Лъжиците се закрепват с карабинка в горния край. В долната част има халка, в която е прикрепена остра като игла единична кука. Експертът по пъстървата Клаус Илмер показва как можете да започнете да ловите с клатушка по възможно най-добрия начин!

Единична кука за риболов с клатушка

Има лъжици с  различни видове куки : малки тройни, без контра и с микро контра. Първите два посочени модела обаче са неблагоприятни за риболов с клатушка. Високите куки често са забранени и закачат рибата отвън, контрите често са изкривени. Единичните куки с микро контра, от друга страна, винаги стоят здраво и почти никога не изпускат рибата.

Грайферите с микро шипове захващат много добре в ъгъла на устата на пъстървата. Снимка: W Krause

Изображение: W. Krause

Куките с микро контри захващат много добре в ъгъла на устата на пъстървата.

Клатушките могат да се използват както с монофилни, така и с плетени влакна. С изключително тънки плетени влакна с диаметри от 0,02 до 0,08 милиметра можете да постигнете най-добрите дистанции на замятане при риболов с леки клатушки. Благодарение на гладкото си покритие, те просто се изстрелват през водачите на ултра лекия прът за микропримамки.

Тънките флуорокарбони са идеални

Клаус превключва от 0,16 на 0,20 флуорокарбон (в зависимост от размера на рибата) пред себе си. То е свързано към основната линия със специален възел.

Флуорокарбонът има ъгъл на пречупване на светлината, подобен на този на водата и следователно е по-малко видим за рибата от плетения шнур. Монофиламентните основни влакна с диаметър 0,16 или 0,18 милиметра имат по-голяма разтегливост, което безопасно абсорбира силните удари с глава на по-едра пъстърва. Малките лъжички, които обикновено тежат не повече от 3 грама, обаче не могат да се хвърлят толкова далеч.

Ако ловите с плетена линия, трябва да смените метър флуорокарбон пред лъжицата. Снимка: W Krause

Изображение: W. Krause

Ако ловите с плетена линия, трябва да сложите метър флуорокарбон пред примамката.

Гъвкави лайт пръчки за риболов с клатушка

Модели с дължина между 1,80 и 2,10 метра са се доказали като пръчки за риболов на пъстърва с леки клатушки. Причината за късата пръчка: държи се надолу при водене на стръвта. Колкото по-къса е пръчката, толкова по-лесно се води примамката.

Всички лайт пръти имат меко, непрекъснато действие. Ако пъстърва е хванала стръвта, пръчката вече се огъва. Оставяте рибата да огъне пръчката и просто я повдигате.

При замятане става ясно колко са меки въдиците за риболов с лъжица. Те омекотяват чисто бягствата на рибите. Снимка: W Krause

Изображение: W. Krause

При замятане става ясно колко са меки въдиците за риболов с клатушка. Те омекотяват нервните тръскания на рибите.

Теглото на замятане на повечето въдици Spoon или "Trout Area" рядко е повече от 7 гр акция. С такава въдица дори битката с порционна пъстърва се превръща в изживяване.

Изборът на правилната макара също е много важен. Тя трябва да има изключително фино регулируем аванс тъй като рибата развива веднага след като налапа стръвта. Успешна битка с това фино устройство може да се постигне само ако аванса на макарата тръгва без резки движения и има равномерен спирачен натиск. Подходящи са модели с размер от 1000 до 2500.

Риболовни принадлежности с клатушка – с един поглед!

прът:

 • с дължина между 1,80 и 2,10 метра
 • Акция на въдицата: около 7 грама

макара:

 • Размер от 1000 до 2500
 • фино регулируем прецизен аванс

такъм:

 • Оплетка: 0,04 до 0,08 милиметра (за добри дистанции на замятане)
 • Моновлакна: 0,16 до 0,18 милиметра (смекчава ударите с глава)
 • Флуорокарбон: 0,16 до 0,18 милиметра (1 метър с микровирбел, трудно се вижда във водата)

Блесни и куки:

 • малки клатушки до 2,5 грама
 • оптимално: единична кука с микро контра (за да не се изтръгне пъстървата)

 

Риболов с клатушка през зимата: въдица надолу!

Начинът, по който примамката се насочва е променлив: бавно равномерно въртене, различни скорости или чести спирания на въртенето, при които блесната се клати оживено към дъното. През зимата се препоръчва следната процедура : изхвърляте блесната, оставяте я да потъне малко и след това я завъртате много бавно – толкова бавно, че едвам да се движи.

Въдицата се държи надолу при риболов с лъжица. Колкото по-къса е пръчката, толкова по-лесно се насочва стръвта. Снимка: W Krause

Изображение: W. Krause

Въдицата се държи надолу при риболов с клатушка. Колкото по-къса е пръчката, толкова по-лесно се насочва стръвта.

Пръчката трябва да сочи надолу и влакното да е опънато, за да можете да усетите всяко побутване. Колкото по-студена е водата, толкова по-бавно ще се върне макарата. Просто трябва да сте сигурни, че скоростта е достатъчно висока, за да започне стръвта да играе. Друго предимство на това, че върхът на пръчката се държи ниско: можете да контролирате рибата по-бързо и да я предпазите от нежелан скок и по този начин да може да се откачи от куката.

На въдица с тегло на замятане 7 грама дори борбата с порционна пъстърва се превръща в изживяване. Снимка: W Krause

Изображение: W. Krause

На въдица с тегло на замятане 7 грама дори борбата с порционна пъстърва се превръща в изживяване.

Пъстървата се вади с кеп с къса дръжка. Доказала се е гумираната мрежа, в която острите като игли кукички не се захващат и при всички случаи могат да се освободят бързо.

Избери шарени блесни

Що се отнася до цветовете на лъжиците, важи следното правило: прясно добавени във водоема риби, които активно търсят храна, могат да бъдат уловени лесно с ефектни жълти декорации на лъжиците. След като рибите се аклиматизират в езерото, трябва да се предпочитат приглушени цветове. Пъстрите лъжици сега изкушават някои пъстърви да хапят.

Прясно въведените риби реагират на цветни, привличащи окото шарки. След като се аклиматизират, за предпочитане са приглушените цветове. Снимка: W Krause

Изображение: W. Krause

Прясно въведените риби реагират на цветни, привличащи окото шарки. След като се аклиматизират, за предпочитане са приглушените цветове.

Тъй като пъстървата обикновено никога не идва сама, трябва да наблюдавате езерото. Ако видите риба, хвърлете и бавно насочете клатушката към нея. Ако в дадена зона уловите пъстърва, хвърлите обратно на същото място възможно най-бързо. Често получавате втора или дори трета риба!