За поръчки и запитвания
0885513980

Меню
Меню
С какво се хранят шараните?

03.07.2023 18:53:05

С какво се хранят шараните?

От John Carper

Някои от най-популярните примамки за шаран включват съставки като царевица, хляб, шоколад, яйца, брашно... Но нито една от тях не се среща естествено във водата. Защо ги използваме и с какво всъщност се хранят шараните в дивата природа? Обикновено предпочитам примамките ми да съответстват близко на това, което видът хапва естествено. Запитвах се дали тази информация ще ми помогне да хващам повече шарани. Ето какво открих!

Растителност


Photo by Shirley Ho: https://www.pexels.com/photo/green-colored-water-with-water-lilies-5254677/
Снимка от Shirley Ho

Шараните се хранят с растителност като водорасли, водни треви и растения. Често може да срещнете шарани, които плуват през или в края на растителността.

Насекоми


Photo by Skyler Ewing: https://www.pexels.com/photo/black-ant-on-moss-next-to-reservoir-4596857/| | ||| || Снимка от Skyler Ewing

Насекоми и наземни животни като скакалци, мравки и паяци попадат във водата и стават лакомство за шараните и другите риби. Има много летящи насекоми, като например ефемерни мухи, които излюпват от водата и също са вкусна закуска за шараните.

Червеи


Снимка от Sippakorn Yamkasikorn 

Червеи като дъждовните, могат да бъдат измити в езера и реки при валежи. По време на силни валежи, дървените червеи излизат от почвата и биват измити. Но съществуват и водни червеи, като вердевас и други личинки на мухи, които живеят на дъното на езера, водоеми и реки. Шараните пресяват тинята на дъното, за да филтрират тези малки червеи.

Рачета


Снимка от Autumn Bradle

Рачетата са едни от любимите хранителни деликатеси на шараните. Те получават значително повече протеини и енергия, като консумират раци, в сравнение с вердеваса.

Миди


Снимка от Pixabay

Mидите са още една от предпочитаните храни на шараните. Ако забележите много черупки по бреговете, това е добър знак, че шараните ги консумират. Много хора не осъзнават, че шараните всъщност имат зъби. Тези зъби, предназначени за смилане на черупките, се намират дълбоко в гърлото на шараните.

Сладководни скариди


Снимка от Viet Chi Go

Сладководните скариди могат да се намерят по растителността. Те са по-малки от рачетата, но все пак предоставят добър източник на протеини.

Плодове


Снимка от Lum3n

Плодовете и боровинки често се намират около езера и водоеми. Те могат да паднат естествено във водата, когато узреят, или да бъдат изхвърлени от птици. Тези плодове са пълни със захар и шараните ги обичат! По време на летния сезон, шараните ще се събират около тези дървета, чакайки още храна да падне във водата.

Пиявици

Пиявиците се срещат в повечето водни обекти. И точно като червеите, те са добър източник на протеини. Рибарите с муха често използват изкуствени мухи, които имитират пиявиците, за да ловят шарани.

Водни бръмбари и други насекоми

Често не осъзнаваме колко много живот има във водния свят. Ако обърнете камъни или гледате внимателно растителността или в шепа кал, ще видите разнообразие от червеи и насекоми. Шараните ще изядат всички тях. Всъщност устата им е перфектно проектирана да филтрира храна от калта, без да трябва да гълта забъркана купчина от кал.Снимка от Thirdman


Защо примамките за шаран работят толкова добре?

Интересно е, че много малко от хранителните продукти, изброени по-горе, се използват в най-популярните и продуктивни шаранови примамки.

Та защо тези примамки работят толкова добре?

Това се дължи на факта, че шараните не търсят конкретна храна. По-скоро те търсят протеин и енергия. Затова най-добрите примамки за шаран се фокусират върху захарта и високото съдържание на протеини. Царевицата се отличава добре с това, което шараните търсят в храната. Тя съдържа протеин, захар и е лесна за намиране. Хлябът работи добре, защото съдържа протеин и захар. И също така, защото хората често хвърлят хляб във водата, за да хранят патиците.

Примамката, направена от грис и сироп от Каро, е още един атрактивен вариант с високо съдържание на протеини и захар.


Защо шараните консумират толкова различни неща?Снимка от Adrian Vieriu

Шараните са предимно опортюнисти когато става въпрос за храна. Те имат нужда от много храна, за да поддържат голямата си телесна маса и затова постоянно пасат и консумират всичко, което могат. Както вече споменах, те търсят енергия. Шараните са устойчиви риби и могат да оцелеят в различни условия. В Япония съм виждал шарани, които живеят в канавки край пътища и оризови канали.


Как шараните откриват примамките ни?

Това е наистина интересно!

Чудили ли сте се защо шараните имат мустачки около устата си? Звучи малко странно, но те всъщност са като езици извън устата. Мустаците на шараните са покрити със сензори, които им позволяват да усещат вкуса на нещата, преди да ги поставят в устата си. Това означава, че вашата примамка трябва да бъде вкусна, ако искате да имате шанс да уловите шаран.

Те имат тези сензори и на плавците си. Представете си да може да вкусвате с ръцете си... Нещо, което не бих искал. Но тези сензори помагат на шараните да намерят храна като червеи и други насекоми, живеещи на дъното.Природата е направила шараните предимно да се хранят от дъното. Почти всички примамки за шаран са предназначени също да стоят на дъното.


Какво консумират шараните през различните сезони?

Лято

Лятото е времето, в което шараните консумират най-много храна. Това е периодът, в който водата предлага най-голямо количество храна за шараните. Шараните предпочитат топлото време и са по-активни при високи температури. Това е шансът им да се нахранят изобилно и да се подготвят за предстоящата зима.

Есен

Когато температурите започват да намаляват, активността на шарана също намалява. Много от насекомите се скриват, докато чакат по-топло време, за да се превърнат в какавида. Растенията започват да умират, тъй като получават по-малко слънчева светлина. Но все още не всичко е изчезнало. Раците ще бъдат активни в началото на есента, както и пиявиците. Това е време, когато рибите се опитват да натрупат максимално количество тегло преди зимата.

Зима

Когато настъпи зимата, наличието на храна се намалява значително. Раците влизат в зимен сън, растителността и водораслите умират, насекомите и сухоземните насекоми се крият. Шараните им е студено и стават по-малко активни. Те все още ще се движат и ще ядат това, което намерят. Все още могат да се намерят някои какавиди и ларви на насекоми. При риболов през зимата, повечето риболовци ще се опитат да избягват прекомерното захранване, тъй като шараните имат по-малък апетит. Примамките за кука също трябва да бъдат по-малки.

Тъй като шараните се движат по-малко, може да използвате примамка, която не се разпада толкова лесно. Бойлита могат да бъдат използвани на куката като примамка, която издържа с дни. През зимата може да имате по-малко активност, но определено все още може да ги хванете. Опитайте се да откриете най-топлата част на езерото. Понякога това може да бъде северният бряг или близо до вливане на по-топла вода.

Пролет

Пролетта е време, когато всичко започва да се съживява. Шараните отново могат да се намерят в плитките места, търсейки насекоми и раци. Растителността и водораслите също ще се увеличават. Трудността през пролетта е свързана с размножаването. Шараните се размножават през пролетта и това е най-трудният момент за тях. Те не са заинтересовани от храна по време на размножаването.

Не всички карпи в язовира ще се размножават по едно и също време. Някои ще започнат и приключат по-рано от другите. Така че все още можете да се опитате. Просто не очаквайте толкова много активност, колкото бихте имали през лятото.

Риболовни НОВИНИ

Риболовни НОВИНИ

С какво се хранят шараните?

С какво се хранят шараните?

От John  Някои от най-популярните примамки за шаран включват съставки като царевица, желе в прах, хляб, шоколад, яйца, брашно... Но нито една от тях не се От John  Някои от най-популярните примамки за шаран включват съставки като царевица, желе в прах, хляб, шоколад, яйца, брашно... Но нито една от тях не се 2023-07-05T16:39:18+03:00 С какво се хранят шараните?

<p>От <a href="https://fishingwithbait.com/what-do-carp-eat-know-before-you-go/">John Carper</a><br /><br />Някои от най-популярните примамки за шаран включват съставки като царевица, хляб, шоколад, яйца, брашно... Но нито една от тях не се среща естествено във водата. Защо ги използваме и с какво всъщност се хранят шараните в дивата природа? Обикновено предпочитам примамките ми да съответстват близко на това, което видът хапва естествено. Запитвах се дали тази информация ще ми помогне да хващам повече шарани. Ето какво открих!<br /><br /><strong><span style="font-size: 14pt;">Растителност</span><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/pexels-shirley-ho-5254677.jpg" width="449" height="299" /><br /><span style="border-block: unset; border-inline: unset; border-start-start-radius: unset; border-start-end-radius: unset; border-end-start-radius: unset; border-end-end-radius: unset; overflow-inline: unset; overflow-block: unset; overscroll-behavior-inline: unset; overscroll-behavior-block: unset; margin-block: unset; margin-inline: unset; scroll-margin-block: unset; scroll-margin-inline: unset; padding-block: unset; padding-inline: unset; scroll-padding-block: unset; scroll-padding-inline: unset; inset-block: unset; inset-inline: unset; block-size: unset; min-block-size: unset; max-block-size: unset; inline-size: unset; min-inline-size: unset; max-inline-size: unset; contain-intrinsic-block-size: unset; contain-intrinsic-inline-size: unset; background: unset; background-blend-mode: unset; border: unset; border-radius: unset; box-decoration-break: unset; -moz-float-edge: unset; display: unset; position: fixed; float: unset; clear: unset; vertical-align: unset; overflow: unset; overflow-anchor: unset; transform: unset; rotate: unset; scale: unset; translate: unset; offset: unset; scroll-behavior: unset; scroll-snap-align: unset; scroll-snap-type: unset; scroll-snap-stop: unset; overscroll-behavior: unset; isolation: unset; break-after: unset; break-before: unset; break-inside: unset; resize: unset; perspective: unset; perspective-origin: unset; backface-visibility: unset; transform-box: unset; transform-style: unset; transform-origin: unset; contain: unset; container: unset; appearance: unset; -moz-orient: unset; will-change: unset; shape-image-threshold: unset; shape-margin: unset; shape-outside: unset; touch-action: unset; -webkit-line-clamp: unset; scrollbar-gutter: unset; columns: unset; column-fill: unset; column-rule: unset; column-span: unset; content: unset; counter-increment: unset; counter-reset: unset; counter-set: unset; opacity: unset; box-shadow: unset; clip: rect(0px, 0px, 0px, 0px); filter: unset; backdrop-filter: unset; mix-blend-mode: unset; font: unset; font-synthesis: unset; font-palette: unset; visibility: unset; writing-mode: unset; text-orientation: unset; print-color-adjust: unset; image-rendering: unset; image-orientation: unset; dominant-baseline: unset; text-anchor: unset; color-interpolation: unset; color-interpolation-filters: unset; fill: unset; fill-opacity: unset; fill-rule: unset; shape-rendering: unset; stroke: unset; stroke-width: unset; stroke-linecap: unset; stroke-linejoin: unset; stroke-miterlimit: unset; stroke-opacity: unset; stroke-dasharray: unset; stroke-dashoffset: unset; clip-rule: unset; marker: unset; paint-order: unset; border-collapse: unset; empty-cells: unset; caption-side: unset; border-spacing: unset; color: unset; text-transform: unset; hyphens: unset; -moz-text-size-adjust: unset; text-indent: unset; overflow-wrap: unset; word-break: unset; text-justify: unset; text-align-last: unset; text-align: unset; letter-spacing: unset; word-spacing: unset; white-space: pre; text-shadow: unset; text-emphasis: unset; text-emphasis-position: unset; tab-size: unset; line-break: unset; -webkit-text-fill-color: unset; -webkit-text-stroke: unset; ruby-align: unset; ruby-position: unset; text-combine-upright: unset; text-rendering: unset; text-underline-offset: unset; text-underline-position: unset; text-decoration-skip-ink: unset; hyphenate-character: unset; forced-color-adjust: unset; -webkit-text-security: unset; cursor: unset; pointer-events: unset; -moz-user-input: unset; -moz-user-modify: unset; -moz-user-focus: unset; caret-color: unset; accent-color: unset; color-scheme: unset; scrollbar-color: unset; list-style: unset; quotes: unset; margin: unset; overflow-clip-margin: unset; scroll-margin: unset; outline: unset; outline-offset: unset; page: unset; padding: unset; scroll-padding: unset; top: 0px; right: unset; bottom: unset; left: unset; z-index: unset; flex-flow: unset; place-content: unset; place-items: unset; flex: unset; place-self: unset; order: unset; width: unset; min-width: unset; max-width: unset; height: unset; min-height: unset; max-height: unset; box-sizing: unset; object-fit: unset; object-position: unset; grid-area: unset; grid: unset; gap: unset; aspect-ratio: unset; contain-intrinsic-size: unset; vector-effect: unset; stop-color: unset; stop-opacity: unset; flood-color: unset; flood-opacity: unset; lighting-color: unset; mask-type: unset; clip-path: unset; mask: unset; x: unset; y: unset; cx: unset; cy: unset; rx: unset; ry: unset; r: unset; d: unset; table-layout: unset; text-overflow: unset; text-decoration: unset; ime-mode: unset; scrollbar-width: unset; user-select: text; -moz-window-dragging: unset; -moz-force-broken-image-icon: unset; transition: unset; animation: unset; -moz-box-align: unset; -moz-box-direction: unset; -moz-box-flex: unset; -moz-box-orient: unset; -moz-box-pack: unset; -moz-box-ordinal-group: unset;">Photo by Shirley Ho: https://www.pexels.com/photo/green-colored-water-with-water-lilies-5254677/<br /></span></strong><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Снимка от Shirley Ho</em></span><strong><br /><br /></strong>Шараните се хранят с растителност като водорасли, водни треви и растения. Често може да срещнете шарани, които плуват през или в края на растителността.<br /><br /><strong><span style="font-size: 14pt;">Насекоми</span><br /></strong><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/pexels-skyler-ewing-4596857.jpg" width="445" height="322" /><br /><span style="border-block: unset; border-inline: unset; border-start-start-radius: unset; border-start-end-radius: unset; border-end-start-radius: unset; border-end-end-radius: unset; overflow-inline: unset; overflow-block: unset; overscroll-behavior-inline: unset; overscroll-behavior-block: unset; margin-block: unset; margin-inline: unset; scroll-margin-block: unset; scroll-margin-inline: unset; padding-block: unset; padding-inline: unset; scroll-padding-block: unset; scroll-padding-inline: unset; inset-block: unset; inset-inline: unset; block-size: unset; min-block-size: unset; max-block-size: unset; inline-size: unset; min-inline-size: unset; max-inline-size: unset; contain-intrinsic-block-size: unset; contain-intrinsic-inline-size: unset; background: unset; background-blend-mode: unset; border: unset; border-radius: unset; box-decoration-break: unset; -moz-float-edge: unset; display: unset; position: fixed; float: unset; clear: unset; vertical-align: unset; overflow: unset; overflow-anchor: unset; transform: unset; rotate: unset; scale: unset; translate: unset; offset: unset; scroll-behavior: unset; scroll-snap-align: unset; scroll-snap-type: unset; scroll-snap-stop: unset; overscroll-behavior: unset; isolation: unset; break-after: unset; break-before: unset; break-inside: unset; resize: unset; perspective: unset; perspective-origin: unset; backface-visibility: unset; transform-box: unset; transform-style: unset; transform-origin: unset; contain: unset; container: unset; appearance: unset; -moz-orient: unset; will-change: unset; shape-image-threshold: unset; shape-margin: unset; shape-outside: unset; touch-action: unset; -webkit-line-clamp: unset; scrollbar-gutter: unset; columns: unset; column-fill: unset; column-rule: unset; column-span: unset; content: unset; counter-increment: unset; counter-reset: unset; counter-set: unset; opacity: unset; box-shadow: unset; clip: rect(0px, 0px, 0px, 0px); filter: unset; backdrop-filter: unset; mix-blend-mode: unset; font: unset; font-synthesis: unset; font-palette: unset; visibility: unset; writing-mode: unset; text-orientation: unset; print-color-adjust: unset; image-rendering: unset; image-orientation: unset; dominant-baseline: unset; text-anchor: unset; color-interpolation: unset; color-interpolation-filters: unset; fill: unset; fill-opacity: unset; fill-rule: unset; shape-rendering: unset; stroke: unset; stroke-width: unset; stroke-linecap: unset; stroke-linejoin: unset; stroke-miterlimit: unset; stroke-opacity: unset; stroke-dasharray: unset; stroke-dashoffset: unset; clip-rule: unset; marker: unset; paint-order: unset; border-collapse: unset; empty-cells: unset; caption-side: unset; border-spacing: unset; color: unset; text-transform: unset; hyphens: unset; -moz-text-size-adjust: unset; text-indent: unset; overflow-wrap: unset; word-break: unset; text-justify: unset; text-align-last: unset; text-align: unset; letter-spacing: unset; word-spacing: unset; white-space: pre; text-shadow: unset; text-emphasis: unset; text-emphasis-position: unset; tab-size: unset; line-break: unset; -webkit-text-fill-color: unset; -webkit-text-stroke: unset; ruby-align: unset; ruby-position: unset; text-combine-upright: unset; text-rendering: unset; text-underline-offset: unset; text-underline-position: unset; text-decoration-skip-ink: unset; hyphenate-character: unset; forced-color-adjust: unset; -webkit-text-security: unset; cursor: unset; pointer-events: unset; -moz-user-input: unset; -moz-user-modify: unset; -moz-user-focus: unset; caret-color: unset; accent-color: unset; color-scheme: unset; scrollbar-color: unset; list-style: unset; quotes: unset; margin: unset; overflow-clip-margin: unset; scroll-margin: unset; outline: unset; outline-offset: unset; page: unset; padding: unset; scroll-padding: unset; top: 0px; right: unset; bottom: unset; left: unset; z-index: unset; flex-flow: unset; place-content: unset; place-items: unset; flex: unset; place-self: unset; order: unset; width: unset; min-width: unset; max-width: unset; height: unset; min-height: unset; max-height: unset; box-sizing: unset; object-fit: unset; object-position: unset; grid-area: unset; grid: unset; gap: unset; aspect-ratio: unset; contain-intrinsic-size: unset; vector-effect: unset; stop-color: unset; stop-opacity: unset; flood-color: unset; flood-opacity: unset; lighting-color: unset; mask-type: unset; clip-path: unset; mask: unset; x: unset; y: unset; cx: unset; cy: unset; rx: unset; ry: unset; r: unset; d: unset; table-layout: unset; text-overflow: unset; text-decoration: unset; ime-mode: unset; scrollbar-width: unset; user-select: text; -moz-window-dragging: unset; -moz-force-broken-image-icon: unset; transition: unset; animation: unset; -moz-box-align: unset; -moz-box-direction: unset; -moz-box-flex: unset; -moz-box-orient: unset; -moz-box-pack: unset; -moz-box-ordinal-group: unset;">Photo by Skyler Ewing: https://www.pexels.com/photo/black-ant-on-moss-next-to-reservoir-4596857/<span style="font-size: 8pt;"><em>| | ||| || </em></span></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Снимка от Skyler Ewing</em></span></p> <p>Насекоми и наземни животни като скакалци, мравки и паяци попадат във водата и стават лакомство за шараните и другите риби. Има много летящи насекоми, като например ефемерни мухи, които излюпват от водата и също са вкусна закуска за шараните.<br /><br /><strong><span style="font-size: 14pt;">Червеи</span><br /></strong><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/pexels-sippakorn-yamkasikorn-3696170.jpg" width="447" height="298" /><br /><span style="font-size: 8pt;"><em></em></span><span style="font-size: 8pt; color: #999999;"><em>Снимка от <span class="Text_text___5YSC Text_size-inherit__DoyiI Text_size-inherit-mobile__c_MEf Text_weight-bold__eClLH Text_color-greyPlus14A4A4A__VMiOO spacing_noMargin__Q_PsJ Text_inline__oInmV">Sippakorn Yamkasikorn</span>&nbsp;</em></span><br /><br />Червеи като дъждовните, могат да бъдат измити в езера и реки при валежи. По време на силни валежи, дървените червеи излизат от почвата и биват измити. Но съществуват и водни червеи, като вердевас и други личинки на мухи, които живеят на дъното на езера, водоеми и реки. Шараните пресяват тинята на дъното, за да филтрират тези малки червеи.<br /><text x="-9999" y="-9999"></text><span class="flex-grow flex-shrink-0"></span><strong></strong></p> <p><strong><span style="font-size: 14pt;">Рачета</span><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/autumn-bradley-mmhgtocsl1o-unsplash.jpg" width="447" height="298" /><br /></strong><span style="font-size: 8pt;"><em>Снимка от <a href="https://unsplash.com/@autumnrae02"></a>Autumn Bradle</em></span><strong><br /></strong></p> <div class="flex flex-grow flex-col gap-3"> <div class="min-h-[20px] flex items-start overflow-x-auto whitespace-pre-wrap break-words flex-col gap-4"> <div class="markdown prose w-full break-words dark:prose-invert light"> <p>Рачетата са едни от любимите хранителни деликатеси на шараните. Те получават значително повече протеини и енергия, като консумират раци, в сравнение с вердеваса.</p> <p><strong><span style="font-size: 14pt;">Миди</span><br /></strong><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/pexels-pixabay-53131.jpg" width="451" height="300" /><br /><span style="font-size: 8pt;"><em>Снимка от Pixabay</em></span><br /><br />Mидите са още една от предпочитаните храни на шараните. Ако забележите много черупки по бреговете, това е добър знак, че шараните ги консумират. Много хора не осъзнават, че шараните всъщност имат зъби. Тези зъби, предназначени за смилане на черупките, се намират дълбоко в гърлото на шараните.</p> <p><strong><span style="font-size: 14pt;">Сладководни скариди</span><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/pexels-viet-chi-go-16582780.jpg" width="454" height="302" /><br /></strong><span style="font-size: 8pt;"><em>Снимка от Viet Chi Go</em></span><br /><br />Сладководните скариди могат да се намерят по растителността. Те са по-малки от рачетата, но все пак предоставят добър източник на протеини.<br /><br /><strong><span style="font-size: 14pt;">Плодове</span><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/pexels-lumn-308188.jpg" width="448" height="299" /><br /></strong><span style="font-size: 8pt;"><em>Снимка от Lum3n</em></span><br /><br />Плодовете и боровинки често се намират около езера и водоеми. Те могат да паднат естествено във водата, когато узреят, или да бъдат изхвърлени от птици. Тези плодове са пълни със захар и шараните ги обичат! По време на летния сезон, шараните ще се събират около тези дървета, чакайки още храна да падне във водата.<br /><br /><span style="font-size: 14pt;"><strong>Пиявици</strong></span><br /><br />Пиявиците се срещат в повечето водни обекти. И точно като червеите, те са добър източник на протеини. Рибарите с муха често използват изкуствени мухи, които имитират пиявиците, за да ловят шарани.<br /><br /><span style="font-size: 14pt;"><strong>Водни бръмбари и други насекоми</strong></span></p> <p>Често не осъзнаваме колко много живот има във водния свят. Ако обърнете камъни или гледате внимателно растителността или в шепа кал, ще видите разнообразие от червеи и насекоми. Шараните ще изядат всички тях. Всъщност устата им е перфектно проектирана да филтрира храна от калта, без да трябва да гълта забъркана купчина от кал.<br /><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/xxss.jpg" width="464" height="306" /><br /><span style="font-size: 8pt;"><em>Снимка от Thirdman</em></span></p> <p><span style="font-size: 18pt;"><strong><br />Защо примамките за шаран работят толкова добре?<br /></strong></span><br />Интересно е, че много малко от хранителните продукти, изброени по-горе, се използват в най-популярните и продуктивни шаранови примамки.</p> <p>Та защо тези примамки работят толкова добре?</p> <p>Това се дължи на факта, че шараните не търсят конкретна храна. По-скоро те търсят протеин и енергия. Затова най-добрите примамки за шаран се фокусират върху захарта и високото съдържание на протеини. Царевицата се отличава добре с това, което шараните търсят в храната. Тя съдържа протеин, захар и е лесна за намиране. Хлябът работи добре, защото съдържа протеин и захар. И също така, защото хората често хвърлят хляб във водата, за да хранят патиците.</p> <p>Примамката, направена от грис и сироп от Каро, е още един атрактивен вариант с високо съдържание на протеини и захар.<br /><br /><strong><span style="font-size: 18pt;"><br />Защо шараните консумират толкова различни неща?</span><br /><br /><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/pexels-adrian-vieriu-11632279.jpg" width="501" height="334" /><br /></strong><span style="font-size: 8pt;"><em>Снимка от A<span class="Text_text___5YSC Text_size-inherit__DoyiI Text_size-inherit-mobile__c_MEf Text_weight-bold__eClLH Text_color-greyPlus14A4A4A__VMiOO spacing_noMargin__Q_PsJ Text_inline__oInmV">drian Vieriu</span></em></span><strong><br /></strong></p> <p>Шараните са предимно опортюнисти когато става въпрос за храна. Те имат нужда от много храна, за да поддържат голямата си телесна маса и затова постоянно пасат и консумират всичко, което могат. Както вече споменах, те търсят енергия. Шараните са устойчиви риби и могат да оцелеят в различни условия. В Япония съм виждал шарани, които живеят в канавки край пътища и оризови канали.<br /><br /></p> <p><span style="font-size: 18pt;"><strong><br />Как шараните откриват примамките ни?</strong></span></p> <p>Това е наистина интересно!</p> <p>Чудили ли сте се защо шараните имат мустачки около устата си? Звучи малко странно, но те всъщност са като езици извън устата. Мустаците на шараните са покрити със сензори, които им позволяват да усещат вкуса на нещата, преди да ги поставят в устата си. Това означава, че вашата примамка трябва да бъде вкусна, ако искате да имате шанс да уловите шаран.</p> <p>Те имат тези сензори и на плавците си. Представете си да може да вкусвате с ръцете си... Нещо, което не бих искал. Но тези сензори помагат на шараните да намерят храна като червеи и други насекоми, живеещи на дъното.Природата е направила шараните предимно да се хранят от дъното. Почти всички примамки за шаран са предназначени също да стоят на дъното.<br /><br /><br /></p> <p><span style="font-size: 18pt;"><strong>Какво консумират шараните през различните сезони?</strong></span></p> <p><strong>Лято</strong></p> <p>Лятото е времето, в което шараните консумират най-много храна. Това е периодът, в който водата предлага най-голямо количество храна за шараните. Шараните предпочитат топлото време и са по-активни при високи температури. Това е шансът им да се нахранят изобилно и да се подготвят за предстоящата зима.</p> <p><strong>Есен</strong></p> <p>Когато температурите започват да намаляват, активността на шарана също намалява. Много от насекомите се скриват, докато чакат по-топло време, за да се превърнат в какавида. Растенията започват да умират, тъй като получават по-малко слънчева светлина. Но все още не всичко е изчезнало. Раците ще бъдат активни в началото на есента, както и пиявиците. Това е време, когато рибите се опитват да натрупат максимално количество тегло преди зимата.</p> <p><strong>Зима</strong></p> <p>Когато настъпи зимата, наличието на храна се намалява значително. Раците влизат в зимен сън, растителността и водораслите умират, насекомите и сухоземните насекоми се крият. Шараните им е студено и стават по-малко активни. Те все още ще се движат и ще ядат това, което намерят. Все още могат да се намерят някои какавиди и ларви на насекоми. При риболов през зимата, повечето риболовци ще се опитат да избягват прекомерното захранване, тъй като шараните имат по-малък апетит. Примамките за кука също трябва да бъдат по-малки.</p> <p>Тъй като шараните се движат по-малко, може да използвате примамка, която не се разпада толкова лесно. Бойлита могат да бъдат използвани на куката като примамка, която издържа с дни. През зимата може да имате по-малко активност, но определено все още може да ги хванете. Опитайте се да откриете най-топлата част на езерото. Понякога това може да бъде северният бряг или близо до вливане на по-топла вода.<br /><br /><strong>Пролет</strong></p> <div class="flex flex-grow flex-col gap-3"> <div class="min-h-[20px] flex items-start overflow-x-auto whitespace-pre-wrap break-words flex-col gap-4"> <div class="markdown prose w-full break-words dark:prose-invert light"> <p>Пролетта е време, когато всичко започва да се съживява. Шараните отново могат да се намерят в плитките места, търсейки насекоми и раци. Растителността и водораслите също ще се увеличават. Трудността през пролетта е свързана с размножаването. Шараните се размножават през пролетта и това е най-трудният момент за тях. Те не са заинтересовани от храна по време на размножаването.</p> <p>Не всички карпи в язовира ще се размножават по едно и също време. Някои ще започнат и приключат по-рано от другите. Така че все още можете да се опитате. Просто не очаквайте толкова много активност, колкото бихте имали през лятото.</p> </div> </div> </div> </div> </div> </div>

, ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки