Спин джиговете са изключително ефективни примамки. Показваме как се различават от класическите спинери и защо са толкова добри!

Ако примамките се подават на дълбочина, те ловят предимно костур.  Снимка: AngelWeek

Изображение: AngelWeek

Когато спин джиговете се водят ниско, те ловят предимно костур.

Дори ако малките примамки имат термина "Spin" в името си и са оборудвани с кука на спинера, спин джиговете всъщност нямат много общо с класическите спинери. Докато при спинер блесните лопатката на спинъра се върти около собствената си ос върху конзола, при спининг джиговете тя виси на гърба на тялото на вирбел и се люлее повече, отколкото се върти. Поведението при движение на двете примамки следователно е напълно различно!

Спин джиговете и спинерите са различни

Поради въртенето на спинерите , винаги има опасност не само острието да се върти около собствената си ос, но и цялата стръв, така че влакното да се усуче. Затова винаги трябва да ловите на спининги с допълнителен вирбел.

Въпреки че центрофугите и спинерите имат острие на центрофугата, те работят по напълно различни начини.  Снимка: AngelWeek

Изображение: AngelWeek

Въпреки че спинер джиговете и блесните имат куки, те работят по напълно различни начини.

При въртящите се джигове няма риск те да се завъртят около собствената си ос . Това има предимството, че те могат да се монтират и на прости карабинки. И ако лопатката не само пляска, но и се върти, тези завъртания се компенсират директно от вихъра върху тройката.

Тези примамки имат огромен дразнещ ефект

Общото между всички форми на листата е, че  създават силна вибрация . Това означава, че те генерират вълни на натиск, които рибата може ясно да усети със страничната си линия. При спинера въртящото се острие на спинера създава натиск, който ние, риболовците, можем да видим върху извивката на върха на пръта и също така можем да усетим като равномерно съпротивление. Спин джиговете, от друга страна, генерират изключително силни вибрации. Те могат да се видят като треперене на върха на пръта и дори могат да се усетят на дръжката на пръта! Благодарение на тези вибрации тези примамки имат огромен стимулиращ ефект!

Спин джиговете се предлагат в много различни форми и размери.  Всички имат трептящо острие на центрофуга отзад.  Снимка: AngelWeek

Изображение: AngelWeek

Спин джиговете се предлагат в много различни форми и размери. Всички имат трептящо листо отзад.

Спин джиговете са идеални примамки за костур и распер

Тъй като спинерите имат корпус от тежък метал или олово, те са значително по-тежки от въртележките със същия размер. Това означава, че те могат не само да бъдат замятани много по-далеч, но и да  ловят по-дълбоко. Това са две много важни предимства!

Това ги прави перфектната „търсачка стръв“ за риболов на големи водни площи или в реки с течение. Спин джиговете правят перфектната стръв за распер, когато се навиват супер бързо точно под повърхността на водата . Ако распер го удари с пълна скорост, прътът веднага се сгъва на кравай. Така че ударите са впечатляващи!

Спин джиговете са плоски и супер бързи, което ги прави перфектната стръв за аспид!  Снимка: AngelWeek

Изображение: AngelWeek

Спин джиговете са плоски и супер бързи, което ги прави перфектната стръв за распер!

Но ако оставите спин джиговете да потънат и ги използвате малко по-бавно точно над дъното, те са първокласни примамки за костур !