За поръчки и запитвания
0885513980

Меню
Меню
Риболов на шаран в закачки

Nov/ 4/2021

Риболов на шаран в закачки

На много риболовци, гонещи шаран, им е ясно, че повечето едри риби избират най-лошите места за риболов. Така рибите се чувстват доста спокойни и знаят, че оттам трудно биха изгубили битката. Това са стръмни и непристъпни брегове с надвиснали клони, залети от вода храсти и дървета, места с множество камъни по дъното, гъста подводна растителност, полета от шавари и други. Всички подобни места са любимо място за укритите на шараните и те рядко ги напускат. Важно е да локализираме добре именно тези места и да знаем с точност какво представляват, къде започват, къде свършват и от какъв характер са. При риболов в близост до такива места или вътре в тях от изключителна важност е точността. С малки изключения риболовът от ръка е много труден и понякога дори невъзможен. В тази връзка най-лесният и най удобен вариант за точна презентация на стръв или оглед на местото са добрата лодка и сонарът.

Освен намирането на местата, е важно и маркирането им. Лично аз избягвам да маркирам избраните от мен места с шамандури, защото така в повечето случаи ориентирам и бракониерите. Това е особено пагубно, когато се налага да захранвам няколко дни преди излета. Затова за тази цел използвам GPS. С тази техника е удоволствие да се влиза и да се ориентира човек в който и да е водоем, в каквито и да е метеорологични условия. И това е само малка част от многото неща, които могат да правят тези уреди.

 

Влакна

 

Влакната, които използвам при тези условия, са не по-тънки от 0,35 мм. Личното ми предпочитание е към монофилите, но задължително в комбинация с плетен шок лидер с дължина 12 метра. В това отношение определено съм се спрял на плетения QuickSilver на фирма Kryston, със здравина 20,5 кг. Този материал има много добра абразивност и с лекота реже почти всякаква водна растителност. Голямата здравина пък ми дава увереност, когато съм в близост до рибата и след като съм намотал вече част от плетенето влакно на шпулата, че ще извадя шарана. При нежелани закачки по дъното в много голям процент може да разчитаме, че ще извадим монтажа невредим, поради здравината и неразтегливостта на този плетен повод. Разбира се, можем да спрем избора си и на ред други плетени влакна, но познавам колеги, които използват само този вариант и имат добри резултати в тези трудни условия. На макарите и въдиците няма да се спирам подробно, само ще спомена, че пръчките трябва да са с по-голяма акция, а макарите да обират с един оборот над 50 см влакно. Това се налага заради необходимостта от твърд и непрекъснат контрол над рибата по време на борбата.

 

Тежести

 

Към тежестите също подхождам внимателно. Избягвам да ползвам разни криви и чепати модели, които лесно могат да се закачат из подводната джунгла. Най-подходящият монтаж на оловото в случаите, когато се лови в много закачки, е познатият на повечето шаранджии Safety Bolt-Rig. Тази система позволява при закачане на оловото в някакво подводно препятствие, пластмасовата скоба да се счупи и да го освободи, а ние да продължим с ваденето на рибата. При риболов на места с остри камъни или валуни има значение от какъв материал е противооплитащата система над оловото. В този случай не е подходящ мекият силиконов шлаух или лидкор. Аз винаги се спирам на твърди пластмасови противооплитащи тръбички, които дават възможност при влизане на оловото между камъните и след изпъване на линията влакното да не ляга директно между тях, което ще обрече монтажа на късане. Не на последно място е и изборът на грамаж за тези олова. Предлагам ви да се спирате само на грамажи над 100 г. Така няма да се притеснявате, че монтажа се е преместил поради някаква причина. При риболов в реки обаче са необходими тежести над 140 г - колкото повече, толкова по-добре, според мен. При много големи тежести има вариант да закачите някоя плевелна риба и с часове да не разберете, че се е случило нещо такова. Просто дребните риби и каракудите много трудно намират сили да поместят олово с тегло над 150 г.

 

Монтажи

 

При самите монтажи разликите са предимно в здравината и абразивоустойчивостта. В такива ситуации никога не ловя с поводи със здравина под 25 lbs. Освен според здравината, поводите могат да се разделят и на още два вида в зависимост от абразивоустойчивостта им: такива с външно покритие и такива със сърцевина от някакъв здрав материал. Аз с удоволствие използвам и двата вида поводи, като и едните, и другите си имат предимства и недостатъци. Тези с дебело силиконово покритие са удачни за всякакъв тип презентация на стръвта, защото с премахване на част от покритието даваме нужната свобода на монтажа. Тези със сърцевина от волфрам или друг материал определено са по-здрави, но са удобни само за риболов със стръв, лежаща на дъното, просто защото са по-твърди.

 

Куки

 

При избора на куки се спирам на модели, при които разстоянието между стеблото и жилото е възможно най-малко. Така намалявам в известна степен случайното закачане на куките в различните закачки при изваждане за смяна на стръвта или при потъване на монтажа към дъното след внасянето му.

Макар и да съм избрал най-подходящите куки, винаги има опасност куката да се закачи за някоя трева, дърво или друго препятствие и така да изпуснем добри възможности да хванем риба. В миналото многократно ми се е случвало да закачам по този начин. На много от местата със закачки, на които съм ловил, не е било възможно да се презамята по-често или заради лошо време, или за да не се плаши рибата от непрекъснатото шляпане, дори и поради физическа умора някой път. Десетки часове съм чакал кълване, а куката си е била закачена някъде. Това обаче се промени, след като започнах да използвам PVA разтворими продукти и най-вече PVA-торбички за захранка, както и пяна за покриване на куките. PVA-торбите не са най-подходящият вариант за хвърляне от ръка, но внасяни с лодка, скрит монтаж вътре в тях, съм сигурен, че презентацията на стръвта е перфектна. На много язовири съм забелязал, че рибите избягват купчинките с храна и събират само малки частици в района на захранката. Тук на помощ идва PVA-пяната, с която покривам изцяло куката и така монтажът може да потъне безпрепятствено до дъното, без куката да се закачи някъде. През времето за разтваряне имам възможност да изпъна линията и след като пяната се стопи  и изплува, презентацията на стръвта отново е това, което искам да бъде.

Мисля, че в общи линии успях да напиша как процедирам при риболов в закачки. Тук трябва обаче да споделя, че колкото и пъти да съм попадал в такава ситуация, винаги е имало нещо ново, което ме е карало да се пригодя към нея, за да имам нужния успех. Просто преценявайте внимателно добре ситуацията, за да не стане така, както казва един мой добър приятел след късане на пореден шаран в закачки: „Ние май сме дошли да броим рибите, а не да ги ловим”.

Успех на всички, които ловят и пускат шараните на свобода.

Георги Кючуков

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

ШАРАНДЖИЙСКИ риболов

Шаранджийски риболов

Риболов на шаран в закачки

Риболов на шаран в закачки

На много риболовци, гонещи шаран, им е ясно, че повечето едри риби избират най-лошите места за риболов. Така рибите се чувстват доста спокойни и знаят, че На много риболовци, гонещи шаран, им е ясно, че повечето едри риби избират най-лошите места за риболов. Така рибите се чувстват доста спокойни и знаят, че 2021-11-04T18:56:13+02:00 Риболов на шаран в закачки

<p></p> <p>На много риболовци, гонещи шаран, им е ясно, че повечето едри риби избират най-лошите места за риболов. Така рибите се чувстват доста спокойни и знаят, че оттам трудно биха изгубили битката. Това са стръмни и непристъпни брегове с надвиснали клони, залети от вода храсти и дървета, места с множество камъни по дъното, гъста подводна растителност, полета от шавари и други. Всички подобни места са любимо място за укритите на шараните и те рядко ги напускат. Важно е да локализираме добре именно тези места и да знаем с точност какво представляват, къде започват, къде свършват и от какъв характер са. При риболов в близост до такива места или вътре в тях от изключителна важност е точността. С малки изключения риболовът от ръка е много труден и понякога дори невъзможен. В тази връзка най-лесният и най удобен вариант за точна презентация на стръв или оглед на местото са добрата лодка и сонарът.</p> <p>Освен намирането на местата, е важно и маркирането им. Лично аз избягвам да маркирам избраните от мен места с шамандури, защото така в повечето случаи ориентирам и бракониерите. Това е особено пагубно, когато се налага да захранвам няколко дни преди излета. Затова за тази цел използвам GPS. С тази техника е удоволствие да се влиза и да се ориентира човек в който и да е водоем, в каквито и да е метеорологични условия. И това е само малка част от многото неща, които могат да правят тези уреди.</p> <p>&nbsp;</p> <table width="1438" height="316"> <tbody> <tr> <td style="width: 472px;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/img_3181.jpg" /></td> <td style="width: 472px;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/img_3183.jpg" /></td> <td style="width: 472px;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/img_3185.jpg" /></td> </tr> </tbody> </table> <h1>Влакна</h1> <p>&nbsp;</p> <p>Влакната, които използвам при тези условия, са не по-тънки от 0,35 мм. Личното ми предпочитание е към монофилите, но задължително в комбинация с плетен шок лидер с дължина 12 метра. В това отношение определено съм се спрял на плетения QuickSilver на фирма Kryston, със здравина 20,5 кг. Този материал има много добра абразивност и с лекота реже почти всякаква водна растителност. Голямата здравина пък ми дава увереност, когато съм в близост до рибата и след като съм намотал вече част от плетенето влакно на шпулата, че ще извадя шарана. При нежелани закачки по дъното в много голям процент може да разчитаме, че ще извадим монтажа невредим, поради здравината и неразтегливостта на този плетен повод. Разбира се, можем да спрем избора си и на ред други плетени влакна, но познавам колеги, които използват само този вариант и имат добри резултати в тези трудни условия. На макарите и въдиците няма да се спирам подробно, само ще спомена, че пръчките трябва да са с по-голяма акция, а макарите да обират с един оборот над 50 см влакно. Това се налага заради необходимостта от твърд и непрекъснат контрол над рибата по време на борбата.</p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/img_0045.jpg" /></p> <h1>Тежести</h1> <p>&nbsp;</p> <p>Към тежестите също подхождам внимателно. Избягвам да ползвам разни криви и чепати модели, които лесно могат да се закачат из подводната джунгла. Най-подходящият монтаж на оловото в случаите, когато се лови в много закачки, е познатият на повечето шаранджии Safety Bolt-Rig. Тази система позволява при закачане на оловото в някакво подводно препятствие, пластмасовата скоба да се счупи и да го освободи, а ние да продължим с ваденето на рибата. При риболов на места с остри камъни или валуни има значение от какъв материал е противооплитащата система над оловото. В този случай не е подходящ мекият силиконов шлаух или лидкор. Аз винаги се спирам на твърди пластмасови противооплитащи тръбички, които дават възможност при влизане на оловото между камъните и след изпъване на линията влакното да не ляга директно между тях, което ще обрече монтажа на късане. Не на последно място е и изборът на грамаж за тези олова. Предлагам ви да се спирате само на грамажи над 100 г. Така няма да се притеснявате, че монтажа се е преместил поради някаква причина. При риболов в реки обаче са необходими тежести над 140 г - колкото повече, толкова по-добре, според мен. При много големи тежести има вариант да закачите някоя плевелна риба и с часове да не разберете, че се е случило нещо такова. Просто дребните риби и каракудите много трудно намират сили да поместят олово с тегло над 150 г.</p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/safety-bolt-rig-fox.jpg" /></p> <h1>Монтажи</h1> <p>&nbsp;</p> <p>При самите монтажи разликите са предимно в здравината и абразивоустойчивостта. В такива ситуации никога не ловя с поводи със здравина под 25 lbs. Освен според здравината, поводите могат да се разделят и на още два вида в зависимост от абразивоустойчивостта им: такива с външно покритие и такива със сърцевина от някакъв здрав материал. Аз с удоволствие използвам и двата вида поводи, като и едните, и другите си имат предимства и недостатъци. Тези с дебело силиконово покритие са удачни за всякакъв тип презентация на стръвта, защото с премахване на част от покритието даваме нужната свобода на монтажа. Тези със сърцевина от волфрам или друг материал определено са по-здрави, но са удобни само за риболов със стръв, лежаща на дъното, просто защото са по-твърди.</p> <p>&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/bolt-rig.jpg" /></p> <h1>Куки</h1> <p>&nbsp;</p> <p>При избора на куки се спирам на модели, при които разстоянието между стеблото и жилото е възможно най-малко. Така намалявам в известна степен случайното закачане на куките в различните закачки при изваждане за смяна на стръвта или при потъване на монтажа към дъното след внасянето му.</p> <p>Макар и да съм избрал най-подходящите куки, винаги има опасност куката да се закачи за някоя трева, дърво или друго препятствие и така да изпуснем добри възможности да хванем риба. В миналото многократно ми се е случвало да закачам по този начин. На много от местата със закачки, на които съм ловил, не е било възможно да се презамята по-често или заради лошо време, или за да не се плаши рибата от непрекъснатото шляпане, дори и поради физическа умора някой път. Десетки часове съм чакал кълване, а куката си е била закачена някъде. Това обаче се промени, след като започнах да използвам PVA разтворими продукти и най-вече PVA-торбички за захранка, както и пяна за покриване на куките. PVA-торбите не са най-подходящият вариант за хвърляне от ръка, но внасяни с лодка, скрит монтаж вътре в тях, съм сигурен, че презентацията на стръвта е перфектна. На много язовири съм забелязал, че рибите избягват купчинките с храна и събират само малки частици в района на захранката. Тук на помощ идва PVA-пяната, с която покривам изцяло куката и така монтажът може да потъне безпрепятствено до дъното, без куката да се закачи някъде. През времето за разтваряне имам възможност да изпъна линията и след като пяната се стопи&nbsp; и изплува, презентацията на стръвта отново е това, което искам да бъде.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/img_0038.jpg" /></p> <p>Мисля, че в общи линии успях да напиша как процедирам при риболов в закачки. Тук трябва обаче да споделя, че колкото и пъти да съм попадал в такава ситуация, винаги е имало нещо ново, което ме е карало да се пригодя към нея, за да имам нужния успех. Просто преценявайте внимателно добре ситуацията, за да не стане така, както казва един мой добър приятел след късане на пореден шаран в закачки: &bdquo;Ние май сме дошли да броим рибите, а не да ги ловим&rdquo;.</p> <p>Успех на всички, които ловят и пускат шараните на свобода.</p> <p class="text-alignright"><em>Георги Кючуков</em></p> <p><em><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/lVP3qH0dgAw" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></em></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки