За поръчки и запитвания
0885513980

Меню
Меню
Риболов на распер: най-добрите съвети и трикове!

15.08.2023 19:31:52

Риболов на распер: най-добрите съвети и трикове!

Риболовът на распер вече не е наука: с тези 10 съвета можете бързо да хванете хищната едра риба въпреки мнителността и....

Стръв за риболов на Asp

Ако искате да ловите распер, трябва да наблюдавате водната повърхност. Бързият хищник често се показва със силно бухкане по повърхността, когато преследва плячката си. И все пак не е толкова лесно да го хванеш. Matze Wendt ви дава десет съвета, които ще ви помогнат да хванете по-добре или дори първия си распер.

С тези 10 съвета можете да хванете голям аспид

 1. В течението

  През летните месеци расперите обичат да стоят в бързо движещи се води. Добри места за риболов могат да бъдат намерени под бентове, шлюзове и входове за охлаждаща вода. Расперите също предпочитат да се мотаят там, където дънерите стърчат в реката и създават силни завихряния, течения и водовъртежи.

  Бентовете са сред абсолютните горещи точки при риболов на аспид.

  Бентовете са сред абсолютните горещи точки при риболов на распери.

 2. Каква стръв за риболов на распер?

  Като цяло расперите се ловят в горната водна зона , така че повърхностните примамки са първият избор. Формата и размерът на стръвта трябва да отговарят възможно най-точно на модела на плячката на аспида. Тъй като аспидът яде предимно млади риби, които стават все по-големи през лятото, трябва да изберете съответно малки примамки в началото на лятото и по-скоро по-големи модели в края на лятото и есента. Попърите например са идеални примамки , с които агресивните хищници могат да бъдат изкушени да ухапят.

  Размерът на стръвта трябва да бъде съобразен с плячката на аспида.

  Размерът на стръвта трябва да бъде съобразен с плячката на аспида.

 3. Asp риболов не само през лятото

  Всеки, който смята, че расперите са чисто летни риби, греши. Дори през есента има много добър шанс да закачите една от тези риби. Трябва обаче да ги потърсите другаде. Риболовът е особено перспективен в речни участъци със слабо течение и дълбоки води. Особено по ръбовете на пясъчните коси над островите на реките.

  Големият аспид е брутален опонент, който може да бъде уловен на бента с воблери или повърхностни примамки. Снимка: BLINKER/V. диваци

  Големият аспид е брутален опонент, който може да бъде уловен на бента с воблери или повърхностни примамки.

 4. Направете почивка от риболова на распер

  расперът рядко идва сам. След като хванете един, другите обикновено са малко резервирани. Тогава те със сигурност не искат да кълват или дори може да избягат. След това е препоръчително да спрете риболова за 10-15 минути. Обикновено рибата след това се връща на мястото за риболов.

  Asp са страхотни бойци в тренировката.

  Расперите дори и малки са страхотни бойци в реката.

  1. Регулирайте правилно аванса!

   Кълванетата на расперите идват брутално и без предупреждение, крадците веднага бягат и издърпват няколко метра влакно от макарата. Ако съпротивлението е настроено твърде меко, рибата може да се откачи от куките. Ако е настроен твърде силно, рискувате да скъсате такъма или да се изпрошне рибата.

   Ако аспид ухапе, трябва да реагирате веднага и да регулирате спирачките съответно. Снимка: BLINKER

   Ако распер клъвне, трябва да реагирате веднага и да регулирате аванса мигновено. 

  2. скорост, скорост!

   През лятото расперите харесват примамки, които се водят близо до повърхността и бързо. Най-добре е да ги водите с класическа спинингова макара, която има високо предавателно число (обороти на ротора на оборот на шпулата). Трябва да има предавателно отношение около 6:1, в противен случай риболовът на распер се превръща в мъчение.

   С дясната макара работи и при риболов на аспид. Снимка: BLINKER/M.Wendt

  3. Отидете на риболов с джиг за распери

   Ако расперите налитат далеч от брега, имате нужда от тежка примамка за риболов. Пилкер, джиг или кастмастер със сребрист цвят работят най-добре. За целта ви трябва макара с високо предавателно число и тънка плетена линия. След замятане стръвта се навива изключително бързо.

   С тежък комарджия можете да достигнете аспида от голямо разстояние. Снимка: BLINKER/M. Вендт

   С тежък джиг можете да достигнете распера от голямо разстояние.

  4. Зигзаг на повърхността

   През лятото расперите обичат да се угояват с пасажите дребосък на повърхността. Тогава така нареченият улов на stickbaits или уолкъри е доста успешен. Това са тънки воблери без гмуркаща лопатка и собствен ход, които се водят по водата в зигзагообразен ход чрез придръпване с пръта. Има различни проводки като най-популярна е уолк дъ дог.


   Уолкъра на Sea Buzz Panic Tail 95F лови еднакво добре лавраци и распери...

   Аспид на примамка от горна вода. През лятото подобни улови не са необичайни. Снимка: О. Портрет

   Распер на уолкър. През лятото подобни улови не са необичайни.
   Снимка: О. Портрет

  5. Бързо летене

   Стримерите, които имитират малка рибка, са се доказали като мухи за Распер. Както епоксидните стримери, така и тънките пружинни стримери са много ефективни. Важно е тези мухи да бъдат водени с максимална скорост. Подходящи са въдици и влакна от клас 7/8.

  6. Лов на тъмно

   Дори расперите често да се издават със силно пръскане, обикновено не е толкова лесно да ги надхитрите. Под прикритието на тъмнината обаче рибите често губят страхливостта си, така че могат да бъдат уловени при нощен риболов . Следователно може да си струва да удължите времето си за риболов до два до три часа след залез слънце, за да имате успех в риболова на распер.

   Дори риболовът на аспид през нощта може да бъде полезен в горещите места, както през деня. Снимка: BLINKER

   Дори риболовът на распер през нощта може да бъде полезен в "горещите" места, както през деня.

 5. Риболов на распер: техника, тактика и избор на стръв

  Ако искате да ловите распер, можете да очаквате брутални кълвания и вълнуващи тренировки. д-р Волфганг Шулте е много запознат с рибата и дава съвети за лов на распер.

  Кълването на распера идва внезапно и силно, може да се каже и "първоначално". Намираме се на брега на Рейн близо до Наторампе южно от Бон. Преобладават летни температури на въздуха и изключително ниски води. Температурата на водата е 21 градуса по Целзий. Малко преди това чайките, ловуващи в средата на Рейн, показаха пасаж дребна риба, която вероятно е била изтласкана от тихото или залива в откритата вода и непрекъснато атакувана в средата на фарватера близо до повърхността. Бяха събудени спомени за топли морета, крясъци на морски птици и лов на риба тон.

  Опит на риболовец на распер

  Около 19 ч. активността на сребристите хищни риби се е изместила обратно към крайбрежните райони. Asp са основно срамежливи, подозрителни риби, които са всичко друго, но не и лесни за надхитряване. Но в някои дни те често плячкат близо до повърхността, особено вечер. Водата често плиска нагоре, сякаш след малка детонация, или се образува силен прилив, последван от "облак" от плячка, която скача и бяга в дива паника.

  По средата на такава суматоха сервирах една от моите изпитани и тествани примамки . Този път това е дългият 7,5 сантиметра Illex Water Moccasin 75 (9,4 грама, плаващ, цвят Ghost Minnow), който се движи на повърхността. С въдица, държана ниско, водният мокасин обикновено "потрепва" на резки придръпвания, създавайки на хищната риба перфектното впечатление на малка болна рибка.

  Атаката огъва пръта

  Веднага след кълването въдицата се огъва в полукръг и плетената линия пищи върху халките. Завързах флуорокарбоновия лидер, който е почти прозрачен под вода (0,40 mm , 75 сантиметра дължина), директно към плетеняка с модифициран възел на Олбрайт . Примамката е фиксирана към края на водача с изключително здрава карабина Fastlock (напр. размер 14).

  Скоро след атаката се оказва, че голям го е сграбчил. Въпреки силната съпротива, след известно време рибата можеше да бъде отведена до подобната на кей рампа. Но ето го сега, почти неподвижен, като скала по течението. Аванса е затегнат и налягането се е увеличило. Това изважда сребърното торпедо от равновесие и се насочва към кепа, които приятелят риболовец вече е подготвил. Но рибата отговаря с нови рънове, все още яростно съпротивляваща се.

  В крайна сметка мускулестият боец ​​просто виси на известната "копринена нишка": преди да успее да бъде изтеглен през мрежата и да се приземи, той буквално е разбил една от тройките. Две стебла на куката са откъснати и капителът накрая виси само на леко извито стебло на последния дискант. Силата в тези риби е невероятна!

  Споделената радост е огромна. Около четири килограма чиста сила лежат пред краката ни. Тлъстата гърбица на уловената "расперска граната" е масивна като тази на дебел люспест шаран. И въпреки всички пророчества за съмнителните кулинарни качества на рибата, горещо опушените филета от нея по-късно бяха използвани много добре.

  Авторът с голямото си дупе.

  Авторът с голямото си "гърбушко".

  Asp Риболов: Горещи точки и атаки

  Распера може да бъде измамен с въдица през деня, понякога дори по обяд при пълно слънце, привечер (за предпочитане вечер), а понякога и през нощта. Типичните ловни зони/горещи точки за риболов са например чакълестите брегове, бързеите, върховете на косите, фериботните докове, вдадените рампи, входовете на водата, текущите канали и по-тихите речни зони като заливи, разливи, входове на пристанища, пристанищни зони и залети дървета и корабни останки.

  Атаките на расперите често са яростни и, за съжаление, пропуснатите удари не са рядкост. Ако това се случи, преследващата риба може да я грабне втори път, при условие че спрете за кратко и след това продължите да въртите последователно. На места със спокойно течение понякога може да се стигне до нещо, което се предполага, че е пропуснато кълване, тъй като распер от време на време се опитва да зашемети плячка, като я удря яростно с опашните си перки, за да ги „събере“ и изяде.

  Силните распери не търпят слабости в системата!

  Големите риби са динамит на куката и не търпят никакви слабости в такъмите и стръвта или грешки в монтажа: Достатъчен е небрежно завързан риболовен възел - и битката не отнема много време! Междувременно заменям и оригиналните тройни на някои въртящи се примамки за изключително здрави, химически заточени тройни примамки от въглеродна стомана (напр. от VMC или Owner), защото големите распери са истински мощни. Преди да започнете риболова, аванса винаги трябва да се проверява и регулира, тъй като рибата трябва да може да вземе малко влакно в началото. В допълнение, воблерът, възлите, карабините, халките и другите компоненти на оборудването трябва винаги да се проверяват за слаби места от преишна употреба.

  Подробно за примамките за риболов на распер

  От време на време распер (напр. рано сутрин) също вземете силикон, предложен близо до дъното. Фокусът при риболова на распер обаче е ясно върху въртящите се примамки, които се използват най-вече на водната повърхност, близо до повърхността и в средните слоеве на водата. По-долу е селекция от моите доказани asp модели.

  • Попъри: Illex SK-Pop (5,3 см, 6,5 грама) и Illex SK-Pop Grande (6,5 см, 8 грама), напр. B. в цветовете Peacock и Clear Bleak. Съвет: Топ стръв, когато расперите грабят на водната повърхност, например  привечер.
  • Stickbait (плаващ): Уолкъра на Sea Buzz Panic Tail 95F, Duo Pencil 85 (8,5 см, 7 грама, напр. в цветовете Mirror Gill и Chart Gill Halo); Duo Pencil 110 (11 см, 20,5 грама, цвят Prism Shad); Illex Water Moccasin (7,5 см, 9,4 грама, напр. в цветовете Ghost Minnow и Ablette) Съвет: При водене стръвта се движи на зигзаг, дразнейки хищните риби с често цитираното движение walk yhe dog "разхождане на кучето".
  • Stickbait (междинен/суспендиращ): Illex Water Monitor (8,5 см, 13 грама, напр. в цвят HL Mirror Mullet); Съвет: Също много добра стръв за туичинг.
  • Воблери: Rapala Shadow Rap Shad (9 см, 12 грама, напр. цвят SDRS09 IMP); Illex Arnaud Smash Minnow 100 (10 см, 16 грама, напр. в цветовете Clear Bleak и Bone). Съвет: Моите „универсални оръжия“, когато нищо не кълве.
  • Spinner: Mepps 2/сребрист и Mepps 2/черен; Съвет: Много закачливо, ако високите са гарнирани с малка гумена рибка/опашка (напр. жълта).
  • Блесни: Balzer Original Colonel Z (10, 15, 20 и 30 грама) в цветовете Disc Red Glitter и Disc Silver Glitter); Съвет: Тези лъжици са банка, когато се изискват дълги замятания. Те трябва да се преминат сравнително бързо.
  Плитките примамки винаги са добър избор при риболов на аспид.

  Плитките примамки винаги са добър избор при риболов на распер.

  Проверка на фактите - РАСПЕР

  Расперът ( Leuciscus aspius LINNAEUS, 1758; син. Aspius aspius ) принадлежи към семейството на шаранови риби ( Cyprinidae ), което включва около 2500 вида и често достига дължина на тялото от около 85 сантиметра (макс. 120 сантиметра, 12 килограма) . Предпочита течаща вода; обтекаемото тяло е донякъде сплеснато странично. Освен уклейа, распера е единствената шаранова риба у нас, която живее предимно хищнически с увеличаване на размера си. Младите риби се хранят с планктон и малки животни от всякакъв вид. По-късно се ядат риби, жаби, млади водолюбиви птици и особено дребни бозайници.

  Распера често плячкосва близо до повърхността. Понякога и през зимата се ловува и в по-дълбоки водни слоеве. Устата на распера е беззъба, но има силни, кукисти фарингеални зъби. Цепката на устата се простира под окото. Удължената долна челюст има гърбица, която се вписва в прореза на горната челюст. Гръбната перка има 10 до 11, аналната перка 15 до 18 лъча и е с форма на полумесец, вдлъбната по ръба.

  По страничната линия има 64 до 76 малки люспи. Гърбът е оцветен в маслинено зелено и блести в синкав цвят. Хълбоците са по-светли и имат лъскав жълтеникав цвят. Коремната страна е сребристо бяла. Гръдните, коремните и аналните перки са червеникави.

  Като потамодромни (само мигриращи в сладководни) риби, възрастните риби понякога мигрират на дълги разстояния от повече от 100 километра в по-големите реки. Сезонът на хвърляне на хайвера започва през март/април и завършва най-късно през май/юни. Рибите могат да покажат обрив при хвърляне на хайвера. Яйцата се снасят върху силно натрупани чакълени брегове. Голям распер може да хвърли хайвера си от 80 000 до 1 000 000 яйца, полепнали по дъното на сипея. Ларвите се излюпват след 10 до 27 дни.

  Полова зрялост настъпва на 4-5-та година от живота. Максималната продължителност на живота не е известна, но са документирани 10-годишни индивиди. Силата на популацията може да варира значително от година на година. Распера е бърза и много мощна хищна риба. Големите екземпляри често предлагат незабравима тръпка. Поради богатото си на кости месо (около 140 междумускулни кости), распера не е търсена риба за храна.

  Аспидът се счита за светкавичен хищник в сладка вода. Графика: BLINKER/ J. Scholz

  Изображение: BLINKER/ J.Scholz

  Аспидът се счита за светкавичен хищник в сладка вода.

  Къде се срещат расперите?

  Расперат живее главно в реки и в някои езера в Централна Европа и се среща в Източна Европа до басейна на река Волга. Стоящите води изискват притоци или връзка с течащи зони (местообитание за хвърляне на хайвер). В България се срещат най- вече по река Дунав и притоците и.

  Най-южните находища се намират в басейна на река Дунав, най-северните в Южна Швеция и Южна Финландия. В резултат на изграждането на канала Майн-Дунав (1960-1992 г.) распера мигрира от източна към западна Европа. В Германия той понастоящем е разпространен от водосборния басейн на Рейн на запад (= натурализиран вид с добро размножаване) до Одер на изток и Дунав на юг. Находките на запад от Везер вероятно не са от естествен произход. Във водосборния басейн на Елба долното течение (напр. Елде и Суде) също е населено. Във водосборния басейн на Балтийско море расперът се среща в лагуната Шчечин и нейните притоци. Понякога във водите на Bodden се хващат распери.
  Наскоро стана много популярен за българските спинингисти и риболова на распери в Гърция. Срещат се доста на гъсто в езерото Керкини, долното течение на Струма и Ангиста. Освен на изкуствени примамки там се ловят и на грозд бял червей успоредно с кефалите.

По материали от BLINKER

СЛАДКОВОДНИ хищници

Сладководни хищници

Риболов на распер: най-добрите съвети и трикове!

Риболов на распер: най-добрите съвети и трикове! ✔️ Ribi.bg

Риболовът на распер вече не е наука: с тези 10 съвета можете бързо да хванете хищната едра риба въпреки мнителността и....Ако искате да ловите рас Риболовът на распер вече не е наука: с тези 10 съвета можете бързо да хванете хищната едра риба въпреки мнителността и....Ако искате да ловите рас 2023-08-16T12:16:11+03:00 Риболов на распер: най-добрите съвети и трикове!

<div class="excerpt"> <p><span>Риболовът на распер вече не е наука: с тези 10 съвета можете бързо да хванете хищната едра риба въпреки мнителността и....</span></p> </div> <div class="entry-date"></div> <p><img width="940" height="705" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/8_rapfen_stickbait.jpg" class="attachment-Beitragsbild size-Beitragsbild wp-post-image lazyloaded" alt="Стръв за риболов на Asp" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/8_rapfen_stickbait.jpg 940w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/8_rapfen_stickbait-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/8_rapfen_stickbait-768x576.jpg 768w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/8_rapfen_stickbait-180x135.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 940px) 100vw, 940px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/8_rapfen_stickbait.jpg" sizes="(max-width: 940px) 100vw, 940px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/8_rapfen_stickbait.jpg 940w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/8_rapfen_stickbait-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/8_rapfen_stickbait-768x576.jpg 768w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/8_rapfen_stickbait-180x135.jpg 180w" data-was-processed="true" /><span></span></p> <div class="wp-caption"> <p class="wp-caption-text"></p> </div> <div class="entry-content"> <p><span>Ако искате да ловите распер, трябва да наблюдавате водната повърхност.<span>&nbsp;</span>Бързият хищник често се показва със силно бухкане по повърхността, когато преследва плячката си.<span>&nbsp;</span>И все пак не е толкова лесно да го хванеш.<span>&nbsp;</span>Matze Wendt ви дава десет съвета, които ще ви помогнат да хванете по-добре или дори първия си распер.</span></p> <h2><span><span>С тези 10 съвета можете да хванете голям аспид</span></span></h2> <ol> <li> <h3><span>В течението</span><strong><br /></strong></h3> <p><span>През летните месеци расперите обичат да стоят в бързо движещи се води.<span>&nbsp;</span>Добри места за риболов могат да бъдат намерени под бентове, шлюзове и входове за охлаждаща вода.<span> Расперите</span>&nbsp;също предпочитат да се мотаят там, където дънерите стърчат в реката и създават силни завихряния, течения и водовъртежи.</span></p> <p></p> <div id="attachment_24161" class="wp-caption aligncenter"><img class="size-full wp-image-24161 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/WehrImage44.jpg" alt="Бентовете са сред абсолютните горещи точки при риболов на аспид." width="940" height="705" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/WehrImage44.jpg 940w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/WehrImage44-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/WehrImage44-768x576.jpg 768w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/WehrImage44-180x135.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 940px) 100vw, 940px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/WehrImage44.jpg" sizes="(max-width: 940px) 100vw, 940px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/WehrImage44.jpg 940w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/WehrImage44-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/WehrImage44-768x576.jpg 768w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/WehrImage44-180x135.jpg 180w" data-was-processed="true" /> <p class="wp-caption-text"><span>Бентовете са сред абсолютните горещи точки при риболов на распери.</span></p> </div> </li> <li> <h3><strong><span>Каква стръв за риболов на распер?</span></strong></h3> <p><span>Като цяло расперите се ловят в горната водна зона , така че<span>&nbsp;</span></span><a href="https://ribi.bg/category/povarhnostni"><span>повърхностните примамки</span></a><span><span>&nbsp;</span>са първият избор.<span>&nbsp;</span>Формата и размерът на стръвта трябва да отговарят възможно най-точно на модела на плячката на аспида.<span>&nbsp;</span>Тъй като аспидът яде предимно млади риби, които стават все по-големи през лятото, трябва да изберете съответно малки примамки в началото на лятото и по-скоро по-големи модели в края на лятото и есента.<span>&nbsp;</span></span><a href="https://ribi.bg/product/poper-berkley-bullet-pop-7sm"><span>Попърите</span></a><span><span>&nbsp;</span>например са идеални примамки<span>&nbsp;</span>, с които агресивните хищници могат да бъдат изкушени да ухапят.</span></p> <p></p> <div id="attachment_58923" class="wp-caption aligncenter"> <div class="st-placement standard_3 inImage" id="standard_3"> <div class="st-adunit st-adunit-tagged st-reset st-show"></div> </div> <img class="size-full wp-image-58923 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/2010_08_oberflaeche_rapfen_popper.jpg" alt="Размерът на стръвта трябва да бъде съобразен с плячката на аспида." width="800" height="550" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/2010_08_oberflaeche_rapfen_popper.jpg 800w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/2010_08_oberflaeche_rapfen_popper-300x206.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/2010_08_oberflaeche_rapfen_popper-180x124.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 800px) 100vw, 800px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/2010_08_oberflaeche_rapfen_popper.jpg" sizes="(max-width: 800px) 100vw, 800px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/2010_08_oberflaeche_rapfen_popper.jpg 800w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/2010_08_oberflaeche_rapfen_popper-300x206.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/2010_08_oberflaeche_rapfen_popper-180x124.jpg 180w" data-was-processed="true" /> <p class="wp-caption-text"><span>Размерът на стръвта трябва да бъде съобразен с плячката на аспида.</span></p> </div> </li> <li> <h3><span>Asp риболов не само през лятото</span><strong><br /></strong></h3> <p><span>Всеки, който смята, че расперите са чисто летни риби, греши.<span>&nbsp;</span>Дори през есента има много добър шанс да закачите една от тези риби.<span>&nbsp;</span>Трябва обаче да ги потърсите другаде.<span>&nbsp;</span>Риболовът е особено перспективен в речни участъци със слабо течение и дълбоки води. Особено по ръбовете на пясъчните коси над островите на реките.</span></p> <p></p> <div id="attachment_59697" class="wp-caption aligncenter"><img class="size-full wp-image-59697 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2017/08/Rapfen_Wehr_Veit_Wilde_2.png" alt="Големият аспид е брутален опонент, който може да бъде уловен на бента с воблери или повърхностни примамки. Снимка: BLINKER/V. диваци" width="1024" height="754" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2017/08/Rapfen_Wehr_Veit_Wilde_2.png 1024w, https://www.blinker.de/content/uploads/2017/08/Rapfen_Wehr_Veit_Wilde_2-300x221.png 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2017/08/Rapfen_Wehr_Veit_Wilde_2-180x133.png 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2017/08/Rapfen_Wehr_Veit_Wilde_2.png" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2017/08/Rapfen_Wehr_Veit_Wilde_2.png 1024w, https://www.blinker.de/content/uploads/2017/08/Rapfen_Wehr_Veit_Wilde_2-300x221.png 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2017/08/Rapfen_Wehr_Veit_Wilde_2-180x133.png 180w" data-was-processed="true" /> <p class="wp-caption-text"><span>Големият аспид е брутален опонент, който може да бъде уловен на бента с воблери или повърхностни примамки.</span></p> </div> </li> <li> <h3><span>Направете почивка от риболова на распер</span><strong><br /></strong></h3> <p><span>расперът рядко идва сам.<span>&nbsp;</span>След като хванете един, другите обикновено са малко резервирани.<span>&nbsp;</span>Тогава те със сигурност не искат да кълват или дори може да избягат.<span>&nbsp;</span>След това е препоръчително да спрете риболова за 10-15 минути.<span>&nbsp;</span>Обикновено рибата след това се връща на мястото за риболов.</span></p> <div id="attachment_39533" class="wp-caption aligncenter"><img class="size-full wp-image-39533 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/07/Raubfisch1-3.jpg" alt="Asp са страхотни бойци в тренировката." width="1327" height="1000" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/07/Raubfisch1-3.jpg 1327w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/07/Raubfisch1-3-300x226.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/07/Raubfisch1-3-1024x772.jpg 1024w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/07/Raubfisch1-3-180x136.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 1327px) 100vw, 1327px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/07/Raubfisch1-3.jpg" sizes="(max-width: 1327px) 100vw, 1327px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/07/Raubfisch1-3.jpg 1327w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/07/Raubfisch1-3-300x226.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/07/Raubfisch1-3-1024x772.jpg 1024w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/07/Raubfisch1-3-180x136.jpg 180w" data-was-processed="true" /> <p class="credit"></p> <p class="wp-caption-text"><span>Расперите дори и малки са страхотни бойци в реката.</span></p> </div> <ol> <li> <h3><span>Регулирайте правилно аванса!</span></h3> <p><span>Кълванетата на расперите идват брутално и без предупреждение, крадците веднага бягат и издърпват няколко метра влакно от макарата.<span>&nbsp;</span>Ако съпротивлението е настроено твърде меко, рибата може да се откачи от куките.<span>&nbsp;</span>Ако е настроен твърде силно, рискувате да скъсате такъма или да се изпрошне рибата.</span></p> <p></p> <div id="attachment_41069" class="wp-caption aligncenter"><a href="https://www-blinker-de.translate.goog/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill.jpg?_x_tr_sl=bg&amp;_x_tr_tl=en&amp;_x_tr_hl=bg&amp;_x_tr_pto=wapp" rel="attachment wp-att-41069"><img class="size-full wp-image-41069 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill.jpg" alt="Ако аспид ухапе, трябва да реагирате веднага и да регулирате спирачките съответно. Снимка: BLINKER" width="1655" height="1103" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill.jpg 1655w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill-300x200.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill-1024x682.jpg 1024w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill-180x120.jpg 180w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill-1200x800.jpg 1200w" data-lazy-sizes="(max-width: 1655px) 100vw, 1655px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill.jpg" sizes="(max-width: 1655px) 100vw, 1655px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill.jpg 1655w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill-300x200.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill-1024x682.jpg 1024w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill-180x120.jpg 180w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/5_rapfen_drill-1200x800.jpg 1200w" data-was-processed="true" /></a> <p class="wp-caption-text"><span>Ако распер клъвне, трябва да реагирате веднага и да регулирате аванса мигновено.<span>&nbsp;</span></span></p> </div> </li> <li> <h3><span>скорост, скорост!</span></h3> <p><span>През лятото расперите харесват примамки, които се водят близо до повърхността и бързо.<span>&nbsp;</span>Най-добре е да ги водите с класическа спинингова макара, която има високо предавателно число (обороти на ротора на оборот на шпулата).<span>&nbsp;</span>Трябва да има предавателно отношение около 6:1, в противен случай риболовът на распер се превръща в мъчение.</span></p> <p></p> <div id="attachment_24017" class="wp-caption aligncenter"> <div class="st-placement standard_5 inImage" id="standard_5"> <div class="st-adunit st-adunit-tagged st-reset st-show"></div> </div> <a href="https://www-blinker-de.translate.goog/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1.jpg?_x_tr_sl=bg&amp;_x_tr_tl=en&amp;_x_tr_hl=bg&amp;_x_tr_pto=wapp" rel="attachment wp-att-24017"><img class="size-full wp-image-24017 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1.jpg" alt="С дясната макара работи и при риболов на аспид. Снимка: BLINKER/M.Wendt" width="940" height="705" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1.jpg 940w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1-768x576.jpg 768w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1-180x135.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 940px) 100vw, 940px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1.jpg" sizes="(max-width: 940px) 100vw, 940px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1.jpg 940w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1-768x576.jpg 768w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/bersetzung_6_3zu1-180x135.jpg 180w" data-was-processed="true" /></a> <p class="wp-caption-text"></p> </div> </li> <li> <h3><span>Отидете на риболов с джиг за распери</span><strong><br /></strong></h3> <p><span>Ако расперите налитат далеч от брега, имате нужда от тежка примамка за риболов.<span>&nbsp;</span>Пилкер, джиг или кастмастер със сребрист цвят работят най-добре.<span>&nbsp;</span>За целта ви трябва макара с високо предавателно число и тънка плетена линия.<span>&nbsp;</span>След замятане стръвта се навива изключително бързо.</span></p> <div class="ad-wrapper"> <div class="ad-center"> <div id="traffective-ad-Content_3" class="Content_3 trfLazyload"></div> </div> </div> <p></p> <div id="attachment_24024" class="wp-caption aligncenter"><a href="https://www-blinker-de.translate.goog/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009.jpg?_x_tr_sl=bg&amp;_x_tr_tl=en&amp;_x_tr_hl=bg&amp;_x_tr_pto=wapp" rel="attachment wp-att-24024"><img class="size-full wp-image-24024 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009.jpg" alt="С тежък комарджия можете да достигнете аспида от голямо разстояние. Снимка: BLINKER/M. Вендт" width="940" height="705" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009.jpg 940w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009-768x576.jpg 768w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009-180x135.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 940px) 100vw, 940px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009.jpg" sizes="(max-width: 940px) 100vw, 940px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009.jpg 940w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009-768x576.jpg 768w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/10/XX_Dia_RapfentippB_08_2009-180x135.jpg 180w" data-was-processed="true" /></a> <p class="wp-caption-text"><span>С тежък джиг можете да достигнете распера от голямо разстояние.</span></p> </div> </li> <li> <h3><span>Зигзаг на повърхността</span></h3> <p><span><span>През лятото расперите обичат да се угояват с пасажите дребосък на повърхността.&nbsp;Тогава така нареченият улов на stickbaits или уолкъри е доста успешен.&nbsp;Това са тънки воблери без гмуркаща лопатка и собствен ход, които се водят по водата в зигзагообразен ход чрез придръпване с пръта. Има различни проводки като най-популярна е уолк дъ дог.</span></span></p> <p><span><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/img_6969.jpg" /></span><br /></span></p> <p>Уолкъра на Sea Buzz Panic Tail 95F лови еднакво добре лавраци и распери...</p> <div id="attachment_41582" class="wp-caption aligncenter"><a href="https://www-blinker-de.translate.goog/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1.jpg?_x_tr_sl=bg&amp;_x_tr_tl=en&amp;_x_tr_hl=bg&amp;_x_tr_pto=wapp" rel="attachment wp-att-41582"><img class="size-full wp-image-41582 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1.jpg" alt="Аспид на примамка от горна вода. През лятото подобни улови не са необичайни. Снимка: О. Портрет" width="2000" height="1573" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1.jpg 2000w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1-300x236.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1-1024x805.jpg 1024w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1-180x142.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 2000px) 100vw, 2000px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1.jpg" sizes="(max-width: 2000px) 100vw, 2000px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1.jpg 2000w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1-300x236.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1-1024x805.jpg 1024w, https://www.blinker.de/content/uploads/2016/08/8_rapfen_stickbait-1-180x142.jpg 180w" data-was-processed="true" /></a> <p class="wp-caption-text"><span>Распер на уолкър.<span>&nbsp;</span>През лятото подобни улови не са необичайни.</span><br /><span>Снимка: О. Портрет</span></p> </div> </li> <li> <h3><span>Бързо летене</span></h3> <p><span><span>Стримерите, които имитират малка рибка, са се доказали като мухи за Распер.&nbsp;Както епоксидните стримери, така и тънките пружинни стримери са много ефективни.&nbsp;Важно е тези мухи да бъдат водени с максимална скорост.&nbsp;Подходящи са въдици и влакна от клас 7/8.</span><br /></span></p> </li> <li> <h3><span>Лов на тъмно</span><span><strong><br /></strong></span></h3> <p><span>Дори расперите често да се издават със силно пръскане, обикновено не е толкова лесно да ги надхитрите.<span>&nbsp;</span>Под прикритието на тъмнината обаче рибите често губят страхливостта си, така че могат да бъдат уловени<span>&nbsp;</span></span><span>при нощен риболов</span><span><span>&nbsp;</span>.<span>&nbsp;</span>Следователно може да си струва да удължите времето си за риболов до два до три часа след залез слънце, за да имате успех в риболова на распер.</span></p> <p></p> <div id="attachment_24214" class="wp-caption aligncenter"><a href="https://www-blinker-de.translate.goog/content/uploads/2012/09/IMG_5939.jpg?_x_tr_sl=bg&amp;_x_tr_tl=en&amp;_x_tr_hl=bg&amp;_x_tr_pto=wapp" rel="attachment wp-att-24214"><img class="size-full wp-image-24214 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/IMG_5939.jpg" alt="Дори риболовът на аспид през нощта може да бъде полезен в горещите места, както през деня. Снимка: BLINKER" width="940" height="705" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/IMG_5939.jpg 940w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/IMG_5939-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/IMG_5939-768x576.jpg 768w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/IMG_5939-180x135.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 940px) 100vw, 940px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/IMG_5939.jpg" sizes="(max-width: 940px) 100vw, 940px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/IMG_5939.jpg 940w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/IMG_5939-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/IMG_5939-768x576.jpg 768w, https://www.blinker.de/content/uploads/2012/09/IMG_5939-180x135.jpg 180w" data-was-processed="true" /></a> <p class="wp-caption-text"><span>Дори риболовът на распер през нощта може да бъде полезен в "горещите" места, както през деня.</span></p> </div> </li> </ol> </li> <li> <h2><span>Риболов на распер: техника, тактика и избор на стръв</span></h2> <p><em><span>Ако искате да ловите распер, можете да очаквате брутални кълвания и вълнуващи тренировки.<span>&nbsp;</span></span><strong><span>д-р<span>&nbsp;</span>Волфганг Шулте</span></strong><span><span>&nbsp;</span>е много запознат с рибата и дава съвети за лов на распер.</span></em></p> <p><span>Кълването на распера идва внезапно и силно, може да се каже и "първоначално".<span>&nbsp;</span>Намираме се на брега на Рейн близо до Наторампе южно от Бон.<span>&nbsp;</span>Преобладават летни температури на въздуха и изключително ниски води.<span>&nbsp;</span>Температурата на водата е 21 градуса по Целзий.<span>&nbsp;</span>Малко преди това чайките, ловуващи в средата на Рейн, показаха пасаж дребна риба, която вероятно е била изтласкана от тихото или залива в откритата вода и непрекъснато атакувана в средата на фарватера близо до повърхността.<span>&nbsp;</span>Бяха събудени спомени за топли морета, крясъци на морски птици и лов на риба тон.</span></p> <h2><span>Опит на риболовец на распер</span></h2> <p><span>Около 19 ч. активността на сребристите хищни риби се е изместила обратно към крайбрежните райони.<span>&nbsp;</span>Asp са основно срамежливи, подозрителни риби, които са всичко друго, но не и лесни за надхитряване.<span>&nbsp;</span>Но в някои дни те често плячкат близо до повърхността, особено вечер.<span>&nbsp;</span>Водата често плиска нагоре, сякаш след малка детонация, или се образува силен прилив, последван от "облак" от плячка, която скача и бяга в дива паника.</span></p> <div class="st-placement standard_2 inArticle" id="standard_2"></div> <p><span>По средата на такава суматоха сервирах една от моите изпитани и тествани<span>&nbsp;</span></span><strong><span>примамки</span></strong><span><span>&nbsp;</span>.<span>&nbsp;</span>Този път това е дългият 7,5 сантиметра <a href="https://ribi.bg/product/vobleri-illex-water-moccasin-75f">Illex Water Moccasin 75</a> (9,4 грама, плаващ, цвят Ghost Minnow), който се движи на повърхността.<span>&nbsp;</span>С въдица, държана ниско, водният мокасин обикновено "потрепва" на резки придръпвания, създавайки на хищната риба перфектното впечатление на малка болна рибка.</span></p> <h3><span>Атаката огъва пръта</span></h3> <p><span>Веднага след кълването въдицата се огъва в полукръг и плетената линия пищи върху халките.<span>&nbsp;</span>Завързах<span>&nbsp;</span></span><strong><span>флуорокарбоновия лидер, който</span></strong><span><span>&nbsp;</span>е почти прозрачен под вода (0,40<span>&nbsp;</span>mm , 75 сантиметра дължина), директно към плетеняка с модифициран<span>&nbsp;</span></span><a href="https://www-blinker-de.translate.goog/angelmethoden/angeln-allgemein/angeltipps/albright-knoten-binen-und-verstehen/?_x_tr_sl=bg&amp;_x_tr_tl=en&amp;_x_tr_hl=bg&amp;_x_tr_pto=wapp"><span>възел на Олбрайт .<span>&nbsp;</span></span></a><span>Примамката е фиксирана към края на водача с изключително здрава<span>&nbsp;</span></span><strong><span>карабина Fastlock</span></strong><span><span>&nbsp;</span>(напр. размер 14).</span></p> <p><span>Скоро след атаката се оказва, че голям го е сграбчил.<span>&nbsp;</span>Въпреки силната съпротива, след известно време рибата можеше да бъде отведена до подобната на кей рампа.<span>&nbsp;</span>Но ето го сега, почти неподвижен, като скала по течението.<span>&nbsp;</span>Аванса е затегнат и налягането се е увеличило.<span>&nbsp;</span>Това изважда сребърното торпедо от равновесие и се насочва към кепа, които приятелят риболовец вече е подготвил.<span>&nbsp;</span>Но рибата отговаря с нови рънове, все още яростно съпротивляваща се.</span></p> <p><span>В крайна сметка мускулестият боец ​​просто виси на известната "копринена нишка": преди да успее да бъде изтеглен през мрежата и да се приземи, той буквално е разбил една от тройките.<span>&nbsp;</span>Две стебла на куката са откъснати и капителът накрая виси само на леко извито стебло на последния дискант.<span>&nbsp;</span>Силата в тези риби е невероятна!</span></p> <p><span>Споделената радост е огромна.<span>&nbsp;</span>Около четири килограма чиста сила лежат пред краката ни.<span>&nbsp;</span>Тлъстата гърбица на уловената "расперска граната" е масивна като тази на дебел люспест шаран.<span>&nbsp;</span>И въпреки всички пророчества за съмнителните кулинарни качества на рибата, горещо опушените филета от нея по-късно бяха използвани много добре.</span></p> <div id="attachment_81541" class="wp-caption aligncenter"><img class="size-full wp-image-81541 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/rapfenangeln-kapital.jpg" alt="Авторът с голямото си дупе." width="1000" height="750" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/rapfenangeln-kapital.jpg 1000w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/rapfenangeln-kapital-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/rapfenangeln-kapital-180x135.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 1000px) 100vw, 1000px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/rapfenangeln-kapital.jpg" sizes="(max-width: 1000px) 100vw, 1000px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/rapfenangeln-kapital.jpg 1000w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/rapfenangeln-kapital-300x225.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/rapfenangeln-kapital-180x135.jpg 180w" data-was-processed="true" /> <p class="wp-caption-text"><span>Авторът с голямото си "гърбушко".</span></p> </div> <h2><span>Asp Риболов: Горещи точки и атаки</span></h2> <p><span>Распера може да бъде измамен с въдица през деня, понякога дори по обяд при пълно слънце, привечер (за предпочитане вечер), а понякога и през нощта.<span>&nbsp;</span>Типичните ловни зони/горещи точки за риболов са например чакълестите брегове, бързеите, върховете на косите, фериботните докове, вдадените рампи, входовете на водата, текущите канали и по-тихите речни зони като заливи, разливи, входове на пристанища, пристанищни зони и залети дървета и корабни останки.</span></p> <p><span><span>Атаките на расперите често са яростни и, за съжаление, пропуснатите удари не са рядкост.<span>&nbsp;</span></span>Ако това се случи, преследващата риба може да я грабне втори път, при условие че спрете за кратко и след това продължите да въртите последователно.<span>&nbsp;</span>На места със спокойно течение понякога може да се стигне до нещо, което се предполага, че е пропуснато кълване, тъй като распер от време на време се опитва да зашемети плячка, като я удря яростно с опашните си перки, за да ги &bdquo;събере&ldquo; и изяде.</span></p> <h2><span>Силните распери не търпят слабости в системата!</span></h2> <p><span>Големите риби са динамит на куката и не търпят никакви слабости в такъмите и стръвта или грешки в монтажа: Достатъчен е небрежно завързан<span>&nbsp;</span></span><a href="https://www-blinker-de.translate.goog/angelmethoden/angeln-allgemein/angeltipps/die-wichtigsten-angelknoten-im-ueberblick/?_x_tr_sl=bg&amp;_x_tr_tl=en&amp;_x_tr_hl=bg&amp;_x_tr_pto=wapp"><span>риболовен възел</span></a><span><span>&nbsp;</span>- и битката не отнема много време!<span>&nbsp;</span>Междувременно заменям и оригиналните тройни на някои въртящи се примамки за изключително здрави, химически заточени тройни примамки от въглеродна стомана (напр. от VMC или Owner), защото големите распери са истински мощни.<span>&nbsp;</span>Преди да започнете риболова, аванса винаги трябва да се проверява и регулира, тъй като рибата трябва да може да вземе малко влакно в началото.<span>&nbsp;</span>В допълнение, воблерът, възлите, карабините, халките и другите компоненти на оборудването трябва винаги да се проверяват за слаби места от преишна употреба.</span></p> <h2><span>Подробно за примамките за риболов на распер</span></h2> <p><span>От време на време распер (напр. рано сутрин) също вземете силикон, предложен близо до дъното.<span>&nbsp;</span>Фокусът при риболова на распер обаче е ясно върху въртящите се примамки, които се използват най-вече на водната повърхност, близо до повърхността и в средните слоеве на водата.<span>&nbsp;</span>По-долу е селекция от моите доказани asp модели.</span></p> <ul> <li><b><span>Попъри:</span></b><span><span>&nbsp;</span>Illex SK-Pop (5,3 см, 6,5 грама) и Illex SK-Pop Grande (6,5 см, 8 грама), напр.<span>&nbsp;</span>B. в цветовете Peacock и Clear Bleak.<span>&nbsp;</span>Съвет: Топ стръв, когато расперите грабят на водната повърхност, например<span>&nbsp;&nbsp;</span>привечер.</span></li> <li><b><span>Stickbait (плаващ):</span></b><span><span>&nbsp;Уолкъра на Sea Buzz Panic Tail 95F,&nbsp;</span>Duo Pencil 85 (8,5 см, 7 грама, напр. в цветовете Mirror Gill и Chart Gill Halo);<span>&nbsp;</span>Duo Pencil 110 (11 см, 20,5 грама, цвят Prism Shad);<span>&nbsp;</span>Illex Water Moccasin (7,5 см, 9,4 грама, напр. в цветовете Ghost Minnow и Ablette) Съвет: При водене стръвта се движи на зигзаг, дразнейки хищните риби с често цитираното движение walk yhe dog "разхождане на кучето".</span></li> <li><b><span>Stickbait (междинен/суспендиращ):</span></b><span><span>&nbsp;</span>Illex Water Monitor (8,5 см, 13 грама, напр. в цвят HL Mirror Mullet);<span>&nbsp;</span>Съвет: Също много добра стръв за туичинг.</span></li> <li><b><span>Воблери:</span></b><span><span>&nbsp;</span>Rapala Shadow Rap Shad (9 см, 12 грама, напр. цвят SDRS09 IMP);<span>&nbsp;</span>Illex Arnaud Smash Minnow 100 (10 см, 16 грама, напр. в цветовете Clear Bleak и Bone).<span>&nbsp;</span>Съвет: Моите &bdquo;универсални оръжия&ldquo;, когато нищо не кълве.</span></li> <li><b><span>Spinner:</span></b><span><span>&nbsp;</span>Mepps 2/сребрист и Mepps 2/черен;<span>&nbsp;</span>Съвет: Много закачливо, ако високите са гарнирани с малка гумена рибка/опашка (напр. жълта).</span></li> <li><b><span>Блесни:</span></b><span><span>&nbsp;</span>Balzer Original Colonel Z (10, 15, 20 и 30 грама) в цветовете Disc Red Glitter и Disc Silver Glitter);<span>&nbsp;</span>Съвет: Тези лъжици са банка, когато се изискват дълги замятания.<span>&nbsp;</span>Те трябва да се преминат сравнително бързо.</span></li> </ul> <div id="attachment_81545" class="wp-caption aligncenter"><img class="size-full wp-image-81545 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/Rapfenkoeder.jpg" alt="Плитките примамки винаги са добър избор при риболов на аспид." width="850" height="565" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/Rapfenkoeder.jpg 850w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/Rapfenkoeder-300x200.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/Rapfenkoeder-750x500.jpg 750w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/Rapfenkoeder-180x120.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 850px) 100vw, 850px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/Rapfenkoeder.jpg" sizes="(max-width: 850px) 100vw, 850px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/Rapfenkoeder.jpg 850w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/Rapfenkoeder-300x200.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/Rapfenkoeder-750x500.jpg 750w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/07/Rapfenkoeder-180x120.jpg 180w" data-was-processed="true" /> <p class="credit"></p> <p class="wp-caption-text"><span>Плитките примамки винаги са добър избор при риболов на распер.</span></p> <p class="wp-caption-text"><span><iframe width="560" height="314" src="//www.youtube.com/embed/eyUymwK4T1Q" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></span></p> </div> <h2><span>Проверка на фактите - РАСПЕР</span></h2> <p><span>Расперът (<span>&nbsp;</span></span><i><span>Leuciscus aspius</span></i><span><span>&nbsp;</span>LINNAEUS, 1758; син.<span>&nbsp;</span></span><i><span>Aspius aspius</span></i><span><span>&nbsp;</span>) принадлежи към семейството на шаранови риби (<span>&nbsp;</span></span><i><span>Cyprinidae</span></i><span><span>&nbsp;</span>), което включва около 2500 вида и често достига дължина на тялото от около 85 сантиметра (макс. 120 сантиметра, 12 килограма) .<span>&nbsp;</span>Предпочита течаща вода;<span>&nbsp;</span>обтекаемото тяло е донякъде сплеснато странично.<span>&nbsp;</span>Освен уклейа, распера е единствената шаранова риба у нас, която живее предимно хищнически с увеличаване на размера си.<span>&nbsp;</span>Младите риби се хранят с планктон и малки животни от всякакъв вид. По-късно се ядат риби, жаби, млади водолюбиви птици и особено дребни бозайници.</span></p> <p><span>Распера често плячкосва близо до повърхността.<span>&nbsp;</span>Понякога и през зимата се ловува и в по-дълбоки водни слоеве.<span>&nbsp;</span>Устата на распера е беззъба, но има силни, кукисти фарингеални зъби.<span>&nbsp;</span>Цепката на устата се простира под окото.<span>&nbsp;</span>Удължената долна челюст има гърбица, която се вписва в прореза на горната челюст.<span>&nbsp;</span>Гръбната перка има 10 до 11, аналната перка 15 до 18 лъча и е с форма на полумесец, вдлъбната по ръба.</span></p> <p><span>По страничната линия има 64 до 76 малки люспи.<span>&nbsp;</span>Гърбът е оцветен в маслинено зелено и блести в синкав цвят.<span>&nbsp;</span>Хълбоците са по-светли и имат лъскав жълтеникав цвят.<span>&nbsp;</span>Коремната страна е сребристо бяла.<span>&nbsp;</span>Гръдните, коремните и аналните перки са червеникави.</span></p> <p><span>Като потамодромни (само мигриращи в сладководни) риби, възрастните риби понякога мигрират на дълги разстояния от повече от 100 километра в по-големите реки.<span>&nbsp;</span>Сезонът на хвърляне на хайвера започва през март/април и завършва най-късно през май/юни.<span>&nbsp;</span>Рибите могат да покажат обрив при хвърляне на хайвера.<span>&nbsp;</span>Яйцата се снасят върху силно натрупани чакълени брегове.<span>&nbsp;</span>Голям распер може да хвърли хайвера си от 80 000 до 1 000 000 яйца, полепнали по дъното на сипея.<span>&nbsp;</span>Ларвите се излюпват след 10 до 27 дни.</span></p> <p><span>Полова зрялост настъпва на 4-5-та година от живота.<span>&nbsp;</span>Максималната продължителност на живота не е известна, но са документирани 10-годишни индивиди.<span>&nbsp;</span>Силата на популацията може да варира значително от година на година.<span>&nbsp;</span>Распера е бърза и много мощна хищна риба.<span>&nbsp;</span>Големите екземпляри често предлагат незабравима тръпка.<span>&nbsp;</span>Поради богатото си на кости месо (около 140 междумускулни кости), распера не е търсена риба за храна.</span></p> <div id="attachment_68649" class="wp-caption aligncenter"><img class="size-full wp-image-68649 lazyloaded" src="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/08/invasive_Arten_Fische9.jpg" alt="Аспидът се счита за светкавичен хищник в сладка вода. Графика: BLINKER/ J. Scholz" width="1200" height="836" data-lazy-srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/08/invasive_Arten_Fische9.jpg 1200w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/08/invasive_Arten_Fische9-300x209.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/08/invasive_Arten_Fische9-1024x713.jpg 1024w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/08/invasive_Arten_Fische9-180x125.jpg 180w" data-lazy-sizes="(max-width: 1200px) 100vw, 1200px" data-lazy-src="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/08/invasive_Arten_Fische9.jpg" sizes="(max-width: 1200px) 100vw, 1200px" srcset="https://www.blinker.de/content/uploads/2018/08/invasive_Arten_Fische9.jpg 1200w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/08/invasive_Arten_Fische9-300x209.jpg 300w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/08/invasive_Arten_Fische9-1024x713.jpg 1024w, https://www.blinker.de/content/uploads/2018/08/invasive_Arten_Fische9-180x125.jpg 180w" data-was-processed="true" /> <p class="credit"><span>Изображение: BLINKER/ J.Scholz</span></p> <p class="wp-caption-text"><span>Аспидът се счита за светкавичен хищник в сладка вода.</span></p> </div> <h2><span>Къде се срещат расперите?</span></h2> <p><span>Расперат живее главно в реки и в някои езера в Централна Европа и се среща в Източна Европа до басейна на река Волга.<span>&nbsp;</span>Стоящите води изискват притоци или връзка с течащи зони (местообитание за хвърляне на хайвер).<span>&nbsp;В България се срещат най- вече по река Дунав и притоците и.</span></span></p> <p><span>Най-южните находища се намират в басейна на река Дунав, най-северните в Южна Швеция и Южна Финландия.<span>&nbsp;</span><span>В резултат на изграждането на канала Майн-Дунав (1960-1992 г.) распера мигрира от източна към западна Европа.<span>&nbsp;</span></span>В Германия той понастоящем е разпространен от водосборния басейн на Рейн на запад (= натурализиран вид с добро размножаване) до Одер на изток и Дунав на юг.<span>&nbsp;</span>Находките на запад от Везер вероятно не са от естествен произход.<span>&nbsp;</span>Във водосборния басейн на Елба долното течение (напр. Елде и Суде) също е населено.<span>&nbsp;</span>Във водосборния басейн на Балтийско море расперът се среща в лагуната Шчечин и нейните притоци.<span>&nbsp;</span>Понякога във водите на Bodden се хващат распери.<br />Наскоро стана много популярен за българските спинингисти и риболова на распери в Гърция. Срещат се доста на гъсто в езерото Керкини, долното течение на Струма и Ангиста. Освен на изкуствени примамки там се ловят и на грозд бял червей успоредно с кефалите.</span></p> </li> </ol> <p class="text-alignright"><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14162/files/image/pc306519.jpg" /></span></p> <p class="text-alignright"><span>По материали от&nbsp;BLINKER</span></p> </div>

,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки