Колко яде сомът зависи от няколко фактора. Но те далеч не са „безсмислените машини за хранене“, за които са представени. А това, че сом изяжда цяло езеро, принадлежи към сферата на митовете.

Изображение: O. Портрет / МИГАЧ

С голямата си уста сомът може да изяде почти всичко, което пресече пътя му. Но те са доволни от сравнително малко.

Сомът е най-голямата хищна риба в нашите води. Те могат да достигнат дължина над два метра, а големите екземпляри могат да тежат около 100 килограма. Ако такава риба живее в малко езеро, то трябва бързо да се изпразни. Но какво яде сомът и колко всъщност?

Наистина ли се случва сомът да изяде куче?

Човек редовно чете в новините - за особено големи сомове над границата от два метра. Понякога всичко зависи от риболовеца, който хваща такава гигантска риба. Понякога обаче се казва, че сомът е изял куче . Уместно, такива доклади често говорят за „чревоугодник“, чудовище в езерото. 

"Чудовищните" съобщения за сом не винаги са грешни

Преди всичко обаче трябва да се отбележи, че докладите не винаги са грешни, разбира се. Сомът е хищна риба и хищната риба трябва да яде, за да оцелее. Тези сензационни доклади обаче винаги показват изключения. Те са единични случаи. Ако сомовете редовно ловуваха дакели, това би било нормално и никой вече нямаше да докладва за това.

Какво точно ядат сомовете?

Като хищници, сомовете имат едно нещо в полезрението си: други риби. Тъй като възрастен сом се извисява над почти всяка риба в „своята“ вода, всички те са в менюто му. Освен това се храни с насекоми, ракообразни, земноводни и общо взето всичко, което се побира в устата му. Тъй като сомовете, както всички риби и всъщност всички, избягват усилията, те също предпочитат да ядат храната, която се среща най-често. В повечето води има много повече бяла риба, отколкото дивеч. Следователно сомът ги среща най-често, когато търси храна. Следователно сомът най-вероятно ще яде костур, платика и каракуда, вместо специално да атакува шаран, лин и щука.

Сомът е много адаптивен и в търсенето на храна. Ако шаранът се храни с бойли и пелети на килограм, можете да бъдете също толкова сигурни, че сомът няма да пропусне тази богата на протеини и енергия храна. В края на краищата, изпиването на вкусни пелети от дъното на водата е дори по-малко работа от гоненето на живи риби.

Понякога се случва да нападат и водолюбиви птици или гълъби, както беше наблюдавано на река във Франция . Също така е възможно те да нападнат малки кучета, гребащи по водната повърхност. Въпреки това, дори един малък дакел е въоръжен с нокти и зъби, които нанасят мощен удар. Така че сомът да яде куче е абсолютно изключение. 

Колко всъщност яде сомът?

Нито един риболовен клуб, който забележи сом в езерото си, не трябва да се страхува от внимателно поддържаните рибни запаси. Вярно е, че сомовете ядат почти всичко, което им попадне в устата - но това не означава, че са постоянно включени "прахосмукачки за храна". Сомът не омита всичко, освен ако водоема не е с размерите на аквариум.

Фуражният коефициент: 10 килограма риба за 1 килограм повече тегло

Обяснението за това е така нареченият коефициент на хранене. При сомовете, подобно на всички хищни риби, е около 1 към 10. Това означава, че сомът трябва да изяде 10 килограма, за да наддаде 1 килограм.

Звучи ли драматично? Въобще не! Нека си представим 4-годишен сом. Дължината му е между 60 и 90 сантиметра и тежи от 2,5 до 5 килограма. За да достигне това тегло, то е изяло между 25 и 50 килограма риба. Накратко, за период от 4 години това са между 6 и 12 килограма годишно. С няколко едри платики годишно, гладът на такъв сом би бил заситен.

Четиригодишен сом е дълъг почти метър, тежи до 5 килограма и е изял не повече от 50 килограма риба през живота си.  Графика: BLINKER

Изображение: BLINKER

Четиригодишен сом е дълъг почти метър, тежи до 5 килограма и е изял не повече от 50 килограма риба през живота си.

По-големите екземпляри, разбира се, ще се нуждаят от повече, но тук също трябва да вземете предвид, че темпът им на растеж намалява с напредването на възрастта. Техният глад никога не е толкова голям, че да поглъщат всичко около себе си.

Коефициентът на хранене не е фиксирано количество

Така че сомовете не са „алчни гълтачи“, а много добри преобразуватели на храна. Те също са студенокръвни животни, така че телесната им температура съответства на температурата на водата. Колкото по-топла е водата, толкова по-активен е сомът. При ниски температури, от друга страна, неговият метаболизъм се изравнява. Яде по-малко, защото изразходва по-малко енергия.

Коефициентът на хранене, споменат по-горе (както казах, около 10 килограма риба за 1 килограм повече тегло) следователно не е фиксирано количество. Влияние за това освен температурата на водата оказва и самата храна. Сом, който живее във водоем с малко плячка, ще използва всяка риба по-ефективно от затлъстял екземпляр, който не може да се спаси от лесна храна. Размерът на плячката също е важен. Прилага се следното: колкото по-голяма е рибата, толкова по-неефективно я използва хищникът. От тази гледна точка има още по-малко смисъл сомът да търси специално голяма плячка, ако може просто да засмуче няколко малки риби и след това да ги използва по-добре.

Колко яде сомът зависи от няколко фактора. По принцип обаче може да се каже, че те са наистина пестеливи хищници, които се задоволяват с малко плячка. Те нямат нищо общо с „машините за алчно ядене“, които си представят някои...