Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Руснак закъсал насред тундрата с джип.
След известно време видял да минава чукча и го помолил за помощ.
Чукчата му отговорил:
- Две думи кажа и машина тръгне, обаче дай водка! .
Руснака му дал бутилка "Smirnoff" и след като чукчата доволен я изпил, казал:
- Трактор трябва.

 Тактика

Как и кога да използваме Jerkbaits примамките


 

Jerkbaits примамките имат голямо разнообразие от размери, форми и цветове, а също така притежават и различни акции. Някои плуват хаотично, други се носят плавно наляво-надясно по предвидим начин. Трети пък потъват бавно, с предварително известна скорост. Но всички те имат едно общо нещо – костурът ги обожава.

Когато ловим около залята от вода трева или стръмен бряг и водата е сравнително чиста, точно това е моментът да използваме jerkbait. Когато нещата опрат до откриване и надлъгване с риба в чисти води, няма много примамки, които да са толкова ефективни, колкото jerkbait.

Когато използваме jerkbait, независимо какви са характеристиките му, първото нещо, което е добре да се направи, е да се определи каква е ситуацията – кога да движим примамката и кога – не. Това може да се окаже предизвикателство.

Костурът притежава променлив характер и не винаги е лесно да го накараме да захапе. Още повече, като замятаме, ситуацията може допълнително да се усложни от студени фронтове или пък ако на водоема са се събрали прекалено много риболовци.

 

Jerk, Jerk, Pause

Най-често срещаната грешка при любителите риболовци е в това как движат примамката, докато прибират. Някои имат склонност да се престарават, с други не я движат достатъчно. Най-общо казано – липсва им ритъм.

Разбира се, има моменти, когато тяхната тактика работи, но в по-голямата част от случаите ритъмът е задължителен елемент, за да може да бъде заблудена рибата.
Ако попитате някой професионалист за неговото мнение относно ритъма, ще ви каже, те тактиката jerk-jerk-pause при прибиране е най-добрата. Но това, което не ви казват е колко бързо да подръпвате или колко дълго да задържате. Само рибата може да ви го каже.

Едни от най-подходящите Jerkbaits са Husky Jerk, X-Rap и Scatter Rap Minnow на Rapala. Те са примамки с изключително разнообразни възможности.

Когато костурът се храни агресивно, дори само прибирането може да свърши работа. Ако му хвърлите ключ например, най-вероятно ще захапе дори на него.

Но когато ситуацията стигне до надлъгване, нещата опират до правилната примамка, подходящия ритъм и търпение, за да проработи номерът. Ако успеете да сглобите тези парченца от пъзела, сте на прав път.

Ако използвате Jerkbait и условията са благоприятни, можете да започнете с енергично прибиране, като паузирате примамката за много кратко време. Поддържайте основната jerk-jerk-pause тактика, докато покривате водата. Ако рибата е склонна да се храни, този подход обикновено работи добре.

Но ако виждате, че няма отговор от отсрещната страна, а същевременно има какво да се хване, забавете прибирането, като използвате по-малко дърпания с по-дълги паузи. Можете да продължите да движите върха на пръчката агресивно, но цялостният ритъм трябва да се забави и паузите да бъдат очевидни.
Ако температурите са наистина ниски и е вероятно костурът да е по-надълбоко или неактивен, можете да започнете бавно, да подръпвате по-рядко и да оставяте примамката неподвижна за по-дълго време – понякога по 30 секунди, дори и повече. Като цяло, колкото е по-слабо кълването, толкова по-бавен трябва да бъде ритъмът.

Да предположим, че имаме късмет и сме хванали риба. Първото нещо, което трябва да се установи, е кой ритъм или кое точно от него е била причината за хващането. Дали движението на примамката или нейният застой? Каква е била скоростта или каква е била акцията? След което определите ориентировъчната дълбочина, на която рибата е захапала, трябва да предположите от какво прикритие е излезнала. Когато се установят тези обстоятелства, просто повторете сценария.

Jerkbaits могат да бъдат полезни в множество ситуации и на различни места.

Но важното тук е да изберете правилния модел, който да хвърлите, а не мястото. Подходящо е да имате със себе си и от плуващите, и от потъващите модели. Ще има моменти, когато плуващите са по-подходящи – когато рибата е в горните слоеве. За ситуациите, когато е надълбоко и е малко вероятно да бъде привлечена, потъващите примамки ще покажат на какво са способни.

Акцията също е много важна. Добре е да се запасите с такива Jerkbaits, които имат плавна акция и с такива, които са по-непредвидими.

Като експериментирате с различни видове, сами ще разберете коя в какви ситуации да използвате. И не се притеснявайте, рибата сама ще ви насочи. И не забравяйте да експериментирате с ритъма по време на прибиране. Може и да ви отнеме време да установите правилния ритъм, но веднъж като го направите, ще се радвате на отлични резултати.

 

Тук можете да видите примерна акция на Clackin Minnow:Шест задължителни възела за риболов на хищници ( 18-11-2013г.)
  Не съществува универсален възел за всякакви нужди, също както няма и универсална примамка за всякакви риби. Според Тобиас Норф, за да постигнете добри успехи в ...
„Ядливия” силикон Lucky John Pro ( 08-10-2013г.)
  Всички примамки Lucky John Eatable имат устойчив натурален вкус и аромат на рак, скарида или скумрия, като вкусовите и ароматни вещества са вградени в състава на ...
Шараните си падат по пелетите ( 27-08-2013г.)
  По шаранските водоеми може да се практикува един доста интересен и уникално резултатен риболов на шарани с помощта на пелети. Пелетите стават все по-популярни и у нас. ...
Насекомите и риболова през лятото ( 26-07-2013г.)
  Както всяко лято, така и сега започва започва войната между рибарите и насекомите. Комарите са още по-многобройни, а зад всеки храст дебнат настървени кърлежи, които са ...
Едрите сомове налитат на воблери! ( 18-07-2013г.)
  От край време се знае, че сом се лови на кльонк, но в последните години превес започна да взима риболовът на тролинг. Така се ловят повече и по-едри риби, а и ...
Тесто за мирни риби ( 02-07-2013г.)
  Тестото е великолепна примамка за нехищни риби. На него се лови целогодишно – и през лятото, и през зимата. При това по него се “прехласват” риби с ...
Перфектното засичане на пъстърва ( 25-04-2013г.)
  Дали да засечем веднага или да изчакаме по- дълго, когато ловим пъстърва в затворен водоем? Ето как трябва да се действа според майсторите в този риболов.   Защо ...
Как да запазим за по-дълго време здравината на монофилното влакно ( 25-03-2013г.)
  Независимо, че производството на монофилни влакна постоянно се усъвършенства и с всяка година получаваме все по-мощни и дълговечни влакна, монофилът така или иначе не е ...
Никога не ходете по леда в компания ( 06-03-2013г.)
    Когато се говори за подледен риболов, обикновено най-често се коментират успешната тактика, видовете примамки, начинът им на водене и разбира се, уловените риби. ...
Страници: 1  2    » 


 Стоки на промоция в магазина
Berkley PROSPEC 5x10 - 450m
Висококаче ствено плетено ...
209.00 лв.    177.65 лв.
Berkley PROSPEC 5x10 - 450m
Висококаче ствено плетено ...
209.00 лв.    177.65 лв.
Berkley PROSPEC 5x10 - 450m
Висококаче ствено плетено ...
209.00 лв.    177.65 лв.
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/ribi.bg/info/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/ribi.bg/info/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/ribi.bg/info/visitors_online.php on line 6