Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Двама студенти се срещат в двора на МЕИ-то.
- Хей, че готино колело караш, откъде го взе! - вика единия.
- Абе оня ден тъкмо отивам на лекции и гледам една готина колежка се приближава към мен на колело, скача от него, сваля всичките си дрехи и ми вика "Може да имаш всичко, каквото поискаш!"
- Добър избор! - вика първия. - Дрехите й и без това нямаше да ти станат.

 Къде Кълве?

Къде кълве през декември


 

По морето

Лошото време не даде много шансове за риболов от лодка, но в малкото промеждутъци се ловеше доста чернокоп и циганка. Уловите край Обзор достигаха до 60-80 циганки и паламуди, а в бургаския залив бързо се пълнеше кофата с едри есенни чернокопи. Лови се и по някой едър сафрид. Зарганът се изтегли на юг и най-добре се лови край Ахтопол и Синеморец. Там има и доста циганки с тегло около половин килограм.

 

В Гърция

Тази есен риболовът на хищници върви доста тегаво. Има силни дни с улови от по 5-10 риби, основно лаврак, лефер и баракуда и дни, в които спасяването на капото е приоритет. За последно добри отзиви има от Йерисос и Стратони – по 4-5 хубави риби. От Авдира, Левкада и Превеза - също. Лоши са от Порто Лаго, Тасос, Керамоти и Аспровалта. Непостояни са отзивите и от Марония. Всичко това е при риболов от брега на воблери. Иначе вече има доста едри октоподи и калмари.
От лодка се ловят доста паламуди и тунаките по 700-800г, рядко дребна туна или синагрида.
На остров Самотраки на вертикален джигинг излиза огромно маятико. Основно от южната страна на острова. Там има и много туни, но се ловят основно на стръв. На „Косата” в силен вятър излизат и не особено едри лефери, може би това са тези, които до скоро бяха по нашето море.
На остров Корфу развалиха едно от най-добрите места за риболов – старото пристанище на Керкира. Затвориха го с нова дига и то заблатяса. Сега там се ловят случайни лефери. По другите места има риби, но уловът на повече от 2-3 риби за ден е голямо изключение.
На остров Закинтос вече тръгнаха много и едри баракуди. Ловят се нощно време на едри воблери, водени с максимално бавна проводка.

 

Яз. Искър

“Щъркелът” е едно от най-успешните места за риболов в близост до София. Големи количества риба са се събрали в залива и се ловят изключително добре. Масово излизат средни по размер костури и рядко по някой по-приличен екземпляр. Лови се основно на малка жива рибка или торен червей. Когато рибите са капризни и не налитат на тези видове стръв, можете да пробвате на хирономуси. Единствено те дават някакъв резултат, но на дистанция от брега и на фидер.
Открай време риболовът от лодка пред залива е най-успешен. По този начин можете да хванете много по-прилично количество риба и то не за друго, а просто защото така им ловите “над главите”. От лодка костурите се ловят по всевъзможни начини. Било то на дъно и на рибка, на мормишка, зимна блесна или дори на морско чепаре. Май последното, колкото и да е странно, е най-резултатно за момента.
В залива има и доста уклеи, но рибите се местят непрестанно. За да ги ловите успешно, трябва да сте в обсега на пасажа. Тази година уклеят е сравнително дребен в сравнение с миналите години. Лови се основно на бял червей или пинки.

 

Яз. Тополница

В района на стената на язовира, където са големите дълбочини, все още може да се хване някоя риба, макар и доста трудно, защото рибата е изключително предпазлива и капризна. За да направите някакъв риболов, на първо място трябва да си подготвите подходяща захранка, като е най-добре тя да се състои от чиста глина с хирономуси. За стръв може да използвате едър вердевас и да търсите дълбочина от поне 5-6 метра. Риболовът с фини такъми е задължителен. Рибите са толкова капризни и предпазливи, че само да усетят нещо подозрително, и въобще няма да атакуват стръвта. Водата в язовира е изключително бистра, а нивото е спаднало до краен предел. Рибите, на които можете да се надявате, са някоя бабушка, костурче или кефал. Доскоро в този район се ловяха изключително много уклеи, но откакто времето застудя рязко, уклеят изчезна.

 

Яз. Доспат

Вече повече от седмица риболовът на язовира е изключително труден и ако успеете да хванете някоя риба, то това ще е пълна случайност. Пъстървата се е изпокрила и я няма никаква. Въпреки че сега хранителната й база е намаляла чувствително и рибата би трябвало да се храни активно, е точно обратното. Както знаете, това е риба, на която студената вода не й пречи по никакъв начин, напротив -пъстървите се чувстват много по-комфортно, но въпреки това не искат да кълват. За цял ден риболов ако успеете да хванете две, максимум три риби, то това ще е истинско постижение.

 

Яз. Кричим

За разлика от “Доспат”, на “Малкия Антон” все повече и повече започнаха да се ловят пъстърви. Явно много риби са избягали от садките или пък е имало зарибяване. Не се знае откъде точно са дошли. Рибите са предимно „трапезен” размер, от порядъка на 300 г. Ловят се с подаване на бели червеи. Необходимо е непрестанно да подавате с прашка малки количества бял червей. Рибите се завъртат основно на него. Постоянното пропадане на червеи активизира рибите и ги завърта на петното. Лови се в горните пластове на водата, максимум до два метра. Обикновено рибите рядко слизат по-надолу, макар че сега, в по-студеното време може да слязат и по-надолу.

 

Бент Панчарево

На езерото вървеше изключително добър риболов, но рязкото застудяване се отрази на риболова и рибата леко поспря да кълве. Местата за риболов обаче си остават същите: в единия край на стената и на добре познатия „Бъбрек”. Единствено тук можете да хванете някоя и друга риба. Риболов става само на дистанция от брега при дълбочини над 8–10 м. Лови се с тежки ваглери от порядъка на 14–16 г и с не много голямо утежнение по линията, въпреки дълбочината. Ваглерът трябва да е утежнен до максимум, защото рибите са капризни. Лови се най-успешно на вердевас и то на по-едра стръв - грозд от поне няколко ларви. Можете да използвате минимално количество захранка, защото рибата не реагира кой знае колко на нея. Между бабушките излиза и някоя едра платика или шаранче.
Отново на „Бъбрека” и то от самия мост вечерно време се лови по някоя сулка. Рибите, които излизат, са от порядъка до килограм, рядко по-големи. Уловени са и няколко по-едри екземпляра, но докато времето все още беше по-топло. Бялата риба най-често кълве след стъмване. Лови се основно на дъно и на малка бабушка или уклейче. Ако се мъчите да ловите на каракудка или нещо друго, то трудно бихте постигнали успех.


Река Арката

Сезонът на това място вече е в разгара си. Рибата е започнала да се групира в дадени участъци от канала. За съжаление тази година ще се ловят предимно дребни екземпляри. Вече излизат дребни бабушки и чат-пат по някой и друг уклей. Докато беше топло времето, се ловяха и прилични костури, но откакто застудя, костурът се изпокри. Бабушките, както обикновено, се ловят с фини линии от тънки влакна, малки куки и плувки. Кълват предимно на вердевас и по-слабо на пинки. Ако времето продължава да се задържа студено, все повече и повече риба ще се лови на това място.
Отскоро започнаха да се появяват и доста щуки. Ако имате желание, можете да се пробвате и за хищник. Наскоро бяха извадени много добри риби от канала, така че всичко е въпрос на късмет.

 

Река Огоста

В момента Огоста води по активност на рибата. В района на Хайредин се лови доста риба и за разлика от повечето реки, тук рибите продължават да кълват. Излизат предимно кефали и по-рядко по някой морунаж. Скобарите само се виждат как играят и въобще не искат да кълват. Рибата реагира основно на бели червеи и на никаква захранка. Необходимо е само да подхвърляте по малко бели червейчета. Най-резултатни са тихите места над моста в Хайредин в началото на вира.

 

Река Искър

Риболовът през почивните дни беше добър единствено в района на Червен бряг. Лови се основно скобар.
След като мряната отряза изведнъж, повече сигурно няма да пипне. Единствено ако времето се позатопли малко, нормализира се и се задържи постоянно няколко дни поред, може да се уловят единични бели мрени, но на фидер. Що се отнася до риболова на плувка, то може да се разчита на скобарите, а в долното течение и на морунажи. От хищниците са активни щуките, а в горното течение кефала.

 

Река Струма

По Струма лошото време не повлия кой знае колко на скобара, въпреки, че нивото бе доста високо. По добре познатите зимни места се извади по някой друг скобар. Рибите кълват предимно сутрин и около обяд и само на троха от хляб. За няколко часа риболов край Бяло поле можете да извадите до 7–8 елитни риби с тегло над 1,5 кг. Колкото по-студено започва да става времето, толкова по-едри скобари се ловят по реката. Най-много скобари се ловят на Монца и Железница, но там рибите са с класически размери – около и малко над половинка.


Къде кълве през юли ( 07-07-2014г.)
  Яз. Искър На язовира риболовът потръгна както на фидер, така и на мач. Излизат платики и какаруди откъм Ихтиман и Римския мост. Интересното в случая е, че при Римския ...
Къде кълве около София ( 30-05-2014г.)
  Яз. Искър Нивото на язовира е високо и риболовът лека полека тръгва. В устията се ловят едри платики на 2-3 торни и големи каракуди. Все още няма много хора, явно ...
Къде може да се лови около София по време на забраната ( 23-04-2014г.)
  Враждебна От страната на Черното кафе излиза бабушка, уклей и редки, но едри каракуди. Най-добре е да се лови на мач, дълбочината е между три и пет метра. За захранка ...
Къде кълве по време на забраната ( 15-04-2014г.)
  Бент Панчарево За риболовците от София това остава една от най-близките и удобни точки за риболов през забраната. На езерото Панчарево се събират стотици риболовци и ...
Риболовът на яз. Искър лека-полека потръгва ( 31-03-2014г.)
  Яз. Искър На язовира риболовът лека-полека потръгва откъм Шипоченския залив. Вече върви риболов на платика и уклей, като рибите се ловят на мач, фидер и щека. ...
Къде кълве в края на март ( 26-03-2014г.)
  Река Искър По реката върви риболов основно на морунаж, като в по-редки случаи се хващат скобари и мрени, а в долното течение излизат и шаранчета, които рядко минават ...
Къде кълве в началото на 2014 ( 22-01-2014г.)
  По язовирите за бяла риба   На яз. „Ивайловград” също върви риболов на бяла риба на силикони от лодка. Излизат хубави риби, но не много гъсти. Едрите ...
Къде кълве през декември ( 29-11-2013г.)
  Яз. Искър От няколко седмици насам тръгна добре познатият ни риболов на костури и едри уклеи в залива на „Щъркелово гнездо”. Покрай уклеите влизат пасажи с ...
В Гърция излизат едри, но много редки и трудни риби ( 28-10-2013г.)
  Очакваното есенно активизиране на морските хищници в Гърция така и не се случва все още. Тук-там се ловят лавраци и лефери, но рядко. Все още гъстите пасажи се държат ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 


 Стоки на промоция в магазина
Berkley PROSPEC 5x10 - 450m
Висококаче ствено плетено ...
209.00 лв.    177.65 лв.
Berkley PROSPEC 5x10 - 450m
Висококаче ствено плетено ...
209.00 лв.    177.65 лв.
Berkley PROSPEC 5x10 - 450m
Висококаче ствено плетено ...
209.00 лв.    177.65 лв.
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/ribi.bg/info/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/ribi.bg/info/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/ribi.bg/info/visitors_online.php on line 6